Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Journalisternas bajsfest på bussen

I två veckor har ett par bajskorvar varit ett hett samtalsämne i Finland.
Det handlar om en stolt finsk tradition. Inte bajs alltså, utan studentbladet Ylioppilaslehti.
Tidningen grundades fyra år innan Finland blev självständigt och har varit en viktig röst i samhällsdebatten. Både den blivande presidenten Urho Kekkonen och den store poeten Pentti Saarikoski var redaktörer när det begav sig. Tidningen har också alltid varit radikal, på ett sätt som passat tidsandan.
På 1920-talet krävde man utrensning av ”de koloniala svenskresterna” från universitetet och erövring av det sovjetiska Östkarelen. På 1970-talet var tidningen vänsterradikal, och i år firade tidningen sin hundraårsdag med ett reportage om hur det är att bajsa på sig på bussen från Helsingfors till Finlands första universitetsstad Åbo.
I den långa artikeln med den beskrivande rubriken ”Vi sket på oss på bussen till Åbo” beskriver journalisterna Vappu Kaarenoja och Aurora Rämö exakt hur de gick till väga och hur det kändes och luktade att genomföra detta journalistiska avslöjande.
De ville provocera – och lyckades över all förväntan. Det finns knappt någon känd journalist kvar i Finland som inte sagt sitt om ”Bajsgate”. En kvällstidning har kontaktat bussbolaget för att kontrollera att det hela inte bara var hittepå. Visst luktade det illa, och visst har säten rengjorts, meddelar bolaget.
Bussbajset analyserades ur alla möjliga synvinklar och fick metafysiska dimensioner. Journalistiken har vänt sig inåt, hette det – journalisterna gräver inte längre i skiten ute i världen, utan bryr sig bara om det som är dem själva närmast.
De bajsande journalisterna har så klart intervjuats i tv. Sin slutgiltiga seger kunde de fira när en ny variant av klassikern ”Hitler i bunkern” dök upp på Youtube, med finsk text. ”De som aldrig skitit på sig – lämna rummet nu!” ryter Hitler.
Gå till toppen