Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

M vill ha betyg från trean

Betyg från tredje klass, föreslår Moderaterna. Enligt partiet drabbades barn till föräldrar utan högre utbildning hårdast när betygen avskaffades i de lägre klasserna. Utbildningsministern gör tummen upp.

Anders Borg.Bild: Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Moderaterna föreslår fler nationella prov och mer undervisning i matematik, svenska och engelska samtidigt som de vill stärka lärarrollen.
Många av förslagen är nationella åtgärder och kräver att staten skjuter till pengar. För samtliga förslag handlar det om runt 5 miljarder kronor. Av detta står de mest prioriterade förslagen, som M vill lansera som vallöften, för runt 3 miljarder kronor, övriga förslag betecknas som reformambitioner.
– Mycket av de stora kostnaderna handlar om utökad undervisningstid, säger Tomas Tobé, som lett arbetsgruppen.
Till exempel kostar förslaget om mer matematikundervisning i mellanstadiet en halv miljard kronor och satsningen på fler speciallärare 1 miljard kronor.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att Moderaternas förslag är bra. Han säger att det är helt i linje med det förslag som Folkpartiet tidigare lagt fram.
– Det är ett utmärkt förslag, som bör genomföras. De flesta av de här punkterna är i själva verket redan på gång, säger Jan Björklund till TT.
Folkpartiet har tidigare föreslagit betyg från fjärde klass.
– Det är ingen exakt vetenskap i vilken årskurs man ska börja. Även om vi i dag har betyg från sjätte klass så är det långsiktigt för sent, säger Jan Björklund.
Björklund säger att den kravlösa skolpolitik som han tycker har förts i tidigare i Sverige har varit en viktig orsak till de sjunkande resultaten i skolan.
– Vi måste göra upp med det. Även om många är kritiska till tidigare betyg så kan inte vi sitta med armarna i kors.
Men Björklund saknar samtidigt en kritisk analys av kommunaliseringen av skolan.
– Den är en viktig orsak till skolans problem. Det borde vi också ta i, men det vill inte Moderaterna göra. Det borde vara med i ett sådant här program, säger Jan Björklund.
Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson, är förvånad över M-förslaget.
– Så sent som före jul pratade statsminister Fredrik Reinfeldt om mindre klasser som en viktig fråga. Men jag hittar inte en bokstav om mindre klasser, utan det är fortsatt vi som föreslår det, säger Baylan.
– Det finns inte en sekin till investeringar i skolan.
Han tycker att det är för tidigt att börja prata om ännu ett nytt betygssystem.
Skolpolitiken blir en allt hetare fråga där partierna vill sticka ut näsan. I går gick Centerledaren Annie Lööf ut med att partiet kommer att fokusera på utbildningsområdet inför valet 2014. Partiet vill se en långsiktigt hållbar skola och kommer att resa runt i landet för att hitta båda bra och dåliga exempel.
Vänsterpartiet är emot den typ av betyg som finns i dag, och vill hellre se ett intyg och omdöme. Det första betyget bör ges i årskurs nio, enligt partiet.
Enligt Miljöpartiet är betyg i lägre åldrar fel väg att gå för att få bättre resultat. Partiet lade fram ett förslag om skolan i januari där vikten av att ge lärarna tid och resurser för undervisning och stöd underströks.
"Skolan ska inte vara någon politisk experimentverkstad. Nu har man precis genomfört ett regn av reformer, där betyg från sjätte klass varit en. När man då inom Alliansen försöker plocka politiska poäng från varandra genom att tävla i vem som snabbast kan förslå betyg i ännu lägre åldrar så skapar det bara ny osäkerhet i skolan. Reformhetsen stjäl tid från lärares arbete med eleverna. Det ser vi tyvärr i sjunkande skolresultat. I stället behöver lärare och elever resurser och arbetsro", skriver språkröret Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.
Gå till toppen