Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Siwan drog fullt äldrehus

En publik på minst 250 personer mötte Siw Malmkvist när hon igår kom till 30-års jubilerande aktivitetshuset Karidal i Eslöv.

För en och annan senior blev det för mycket.
– Eftersom jag inte hittat någon ledig plats går jag hem nu, sa Inga Olsson, 89, en halvtimme före uppträdandet. Jag orkar inte stå.
– Men jag får väl komma hit nästa gång Siwan kommer, hahaha. Hon är ju jättebra.
Själv laddade artisten upp i ett litet rum bakom Kafé Karidals kök. Att hon tackade ja till att uppträda på Karidal minns hon inte riktigt.
– Ibland tackar man ja och ibland nej, säger hon. Man går nog lite på magkänsla. Men visst är det roligt att vara i Eslöv. Jag kom hit igår och sov över på hotell Sten Stensson. Vilken fantastisk trappa det har.
När Sydsvenskan berättar att hotellet ska stänga och trappan ska rivas för att ge plats åt bostäder blir Siw Malmkvist upprörd.
– Hur kan man göra så, säger hon. Naturligtvis behövs bostäder. Men där mitt inne i stan blir det väl bara bostadsrätter. Och vem har råd att bo i dem?
Siw Malmkvist är glad för att så många kommit men ledsen över att Inga Olsson, 89, och flera andra gått hem för att sittplatserna tagit slut.
– Hu, vad trist, säger hon. De skulle ha stått på sig mer eller kommit till mig så hade jag fixat det.
Inne i kaféets kök, en bit från den lilla improviserade artistlogen, är tempot högt.
Det gäller att få klart minst 250 bakelser av rulltårta innan det är dags för fika efter jubileumsshowen.
Görel Viberg, som tillsammans med Agneta Norlund har arrangerat jubileet, peppar personalen i köket.
Innan hon ska in och presentera Siw Malmkvist berättar hon att hon faktiskt också var på plats den 14 februari 1983.
– Sedan dess har jag arbetat här från och till, säger Görel Viberg. Senast jag började på Karidal var för sex år sedan. Men jag har aldrig sett så mycket folk som idag. När vi hade Danne Stråhed här kom 170 personer och i dag minst 250.
– Fantastiskt vad poppis Siwan är och vad roligt att vi lyckades få hit henne.
Inte helt oväntat startar Siw Malmkvist sitt framträdande med låten ”Augustin” som hon vann Melodifestivalen med 1959.
Och för den som inte redan vet berättar hon mellan låtarna att hon tillsammans med schlagerkollegorna Towa Carson och Ann-Louise Hanson nyligen gästspelade som pausunderhållning i årets uttagning till Melodifestvalen.
– Otroligt vad snabbt åren har gått, säger hon. Numera är man ju både kultur, legend och glad pensionär. Så passa på att kolla in mig ordentligt nu när ni har chansen.
Gårdagens festligheter på Karidal startade klockan 9.30 med att Stig Bengtsson underhöll med sång och musik och avlutades med Siw Malmkvist och fika.
Allt för 20 kronor.

Siw Malmkvist

Född 1936 i Landskrona och uppvuxen där. Karriären började i tonåren när hon sjöng med olika orkestrar i Skåne.
På 1950- och 60-talen gjorde hon ett stort antal populära grammofoninspelningar och hade även framgångar internationellt, främst i Västtyskland.
Hon har gjort folkparksturnéer och medverkat i revyer, krogshower och musikaler, bland dem ”Pippi Långstrump” på Folkan i Stockholm 1981–82.
Källa: Nationalencyklopedin och Wikipedia
Gå till toppen