Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Snart stänger sjukhuset

I tjugo år har politikerna pratat om att lägga ner Orups sjukhus.
Idag fattas beslutet om att tömma sjukhuset.
Patienter och personal ska flyttas till Lund, men där saknas lokaler för en så stor verksamhet.

Sedan 1960-talet har rehabiliteringsverksamhet funnits på Orups sjukhus utanför Höör.
I slutet av det här året kan den eran vara slut.
Idag beslutar tre politiker i vårdproduktionsutskottet om ett stort flyttpaket, där stängningen av Orups sjukhus ingår.
Hela verksamheten ska flytta till Lund, men ännu saknas lokaler.
Klinikledningen välkomnar beskedet från regionpolitikerna, men cheferna ställer sig skeptiska till att det går att flytta så snart som före årsskiftet.
– Det är lite för optimistiskt. Däremot är det bra att politikerna fattar ett principbeslut. Vi behöver samlokaliseras, säger Marcelo Rivano Fischer, klinikchef för rehabiliteringsmedicinska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, som till en del ligger i Orups sjukhus.
I två år har kliniken förgäves letat efter nya lokaler i Lund, helst nära akutmottagningen. Enligt klinikledningen är det nödvändigt att samarbetet stärks mellan akutsjukvården och rehabiliteringsmedicinen. Ett avstånd på över tre mil gör det svårt.
– Sjukvården har blivit duktigare på att rädda liv, så det här avståndet mellan oss märks mer och mer. Vi skulle kunna ta patienter mycket tidigare om vi var närmare, säger Marcelo Rivano Fischer.
Han och divisionsledningen på Sus har kommit fram till att det behövs ett helt nytt rehabhus på sjukhusområdet.
Redan idag finns en del av kliniken i Lund, så planen är att samla all personal under samma tak och gärna utöka med tio slutenvårdsplatser.
– Det är viktigt att det blir en obruten kedja för patienterna. Vi vet att vi kan förkorta rehabprocessen om vi börjar tidigt, säger Marcelo Rivano Fischer.
Men att flytta rehabiliteringen från Orups sjukhus blir inte så enkelt. Det handlar om 36 vårdplatser för patienter med varierande vårdtyngd och ett tjugotal öppenvårdspatienter. Totalt vårdas cirka 800 patienter om året på Orups sjukhus.
Det är inte heller säkert att kliniken kommer att ha lika god tillgång till en varmvattenbassäng som idag efter en flytt. Men Marcelo Rivano Fischer tror att det går att använda någon bassäng i Lund.
– Vi kan hitta lösningar. Det här kommer inte att stå eller falla med en bassäng.
Regionpolitikern Michael Sandin (M), som ansvarar för den offentliga vården i Skåne, tycker att dagens beslut handlar om att ”expediera” tidigare tagna beslut. Sjukhuset har varit till salu i flera år. Men han är tveksam till ett nybygge i Lund.
– Vi tittar på var de kan få plats. Man tittar på befintliga lokaler men det behöver inte nödvändigtvis vara på sjukhusområdet.

Beslut om flyttpaket idag

Idag klubbar tre politiker i vårdproduktionsutskottet förvaltningsuppdraget för i år för sjukhusen. I det ingår:
Beslut om att stänga Orups sjukhus.
Beslut om att flytta 4 000 operationer från Landskrona sjukhus till andra sjukhus i Skåne.
Inriktningsbeslut om ett ögonsjukhus i Landskrona.
Inriktningsbeslut om ett ledplastikcentrum i Hässleholm.
Gå till toppen