Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ehecsmitta – 18 ton kött återkallat

Hamburgare och kebabkött som kan vara smittat av tarmbakterien ehec har spritts och sålts över hela landet. Två barn i Västerås insjuknade i januari efter att ha ätit hamburgare. Nu återkallas 18 ton kött.

Myndigheterna kom smittan på spåret sedan två barn i Västerås insjuknat i januari.
Nötköttet är märkt med Sven P och levereras av Stockholmsföretaget med samma namn. Köttet kommer från ett slakteri i Holland.
Vid slakt kan avföring från djuren smitta köttet.
– Förmodligen är det ett enstaka djur som slaktats där de slarvat och kanske kommit åt med en kniv eller något på en tarm så att det blir en ehec-smitta på en viss köttbit, säger Yvonne Björling, vd på Sven P.
Enligt aftonbladet.se kallas 18 ton produkter tillbaka. Då tar man för att vara på säkra sidan också tillbaka leveranser före och efter det aktuella partiet.
För konsumenters del rör det sig främst om 400-gramsförpackningar med kebab tillverkade mellan den 1 och 5 oktober.
Barnen i Västerås åt hamburgare som inte ska ha varit riktigt genomstekta.
– En del har hunnit gått ut och säkert hunnit ätas. Förmodligen har inte fler blivit sjuka för att man har genomstekt produkterna, säger Helena Storbjörk Windahl på Stockholm stads livsmedelskontroll som säger att ehec-smitta är "väldigt allvarligt".
– Det gör att det här är en högprioriterad händelse för oss.
Gå till toppen