Malmö

Knarkpåverkad sköterska anmäls

Sjuksköterskan var påverkad av narkotikaklassad medicin på jobbet. Hon lämnade sin cancersjuka patient ensam, med svåra smärtor. Senare samma natt hittades mannen – död och övergiven.

Bild: Arkiv
Den ordinarie patientansvariga sjuksköterskan inom hemsjukvården i Fosie var sjukskriven i slutet av november förra året.
Därför skickades en erfaren, vikarierande sjuksköterska till en cancersjuk man i 60-årsåldern, som vårdades i sitt hem.
"Den cancersjuke mannens tillstånd försämrades och den tillfälligt ansvariga sjuksköterskans agerande i samband med detta brast i flera avseenden," skriver Fosies stadsdelsförvaltning i en lex Maria-anmälan som skickats till Socialstyrelsen.
Sjuksköterskans uppgift var att säkra vården, medverka till smärtlindring och utvärdera insatser.
Mannen blev sämre och sämre. Sjuksköterskan svarade med att ge honom mer och mer smärtstillande medel. Av utredningen framgår att sköterskan dubblade den ordinerade dosen.
Sedan händer det som är huvudskälet till lex Maria-anmälan.
Mannen var svårt sjuk. Men vid 17-tiden försvann sjuksköterskan – och lämnade honom ensam. Hon slog inte larm om att vak borde sättas in.
Mannen fick ytterligare ett besök av annan vårdpersonal, vid 20-tiden.
Nästa vårdbesök skedde strax innan midnatt. Då hittas mannen livlös – och senare konstateras att han är död.
"Sjuksköterskan gjorde ingen bedömning av mannens totala situation. I detta fallet hade det varit rimligt att inte lämna patienten ensam, utan sätta in personal som kunde hjälpa patienten", skriver stadsdelen till Socialstyrelsen.
Fosies vård- och omsorgschef Helen Hansson beskriver för Sydsvenskan händelsen och dödsfallet som en "förfärlig vårdskandal".
– När vår egen personal brister utifrån att man har egna bekymmer blir det hela väldigt, väldigt mycket svårare, säger Helen Hansson.
Stadsdelens utredning har nämligen visat att sjuksköterskan, under tjänstgöring, var påverkad av både narkotikaklassad och antidepressiv medicin.
När hon återvände till sitt arbete helgen efter dödsfallet, var hon så påverkad att kollegor reagerade och slog larm. Sjuksköterskan stängdes av och utredning inleddes.
I samtal med ansvariga på stadsdelen har sjuksköterskan förklarat att hon tog smärtstillande på grund av smärtor efter att ha trillat med cykeln.
Sköterskan medger att hon själv kände sig påverkad, medan hon vårdade den cancersjuke mannen.
– Jag kan inte förstå att jag blev så påverkad. Jag har tagit samma tabletter tidigare, säger sjuksköterskan i stadsdelens utredning.
Sjuksköterskan har inte fått återvända till tjänstgöring i Fosie.
– När hon anställdes kvalitetssäkrade vi genom att hos Socialstyrelsen kontrollera hennes legitimation. Hon har skött sig klanderfritt fram till den sista veckan, säger Fosies vård- och omsorgschef Helen Hansson.
– Nu väntar Socialstyrelsens prövning av anmälan. För mig känns det oerhört smärtsamt att vi övergav den svårt sjuke mannen, säger Helen Hansson.

Skador i vården måste anmälas

Lex Maria är den lag som reglerar vårdgivares skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med vård, behandling eller undersökning drabbats av eller riskerat att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom.
Lex Maria har fått sitt namn efter förgiftningsfall med dödlig utgång på Maria sjukhus i Stockholm 1936. Först 1997 blev reglerna om lex Maria lagfästa.
Gå till toppen