Familj

Körledaren Eric Ericson död

Den världsberömde körledaren Eric Ericson har avlidit, 94 år gammal
– Det var inte han som skapade körsjungandet men han förädlade det. Han har varit en epok i sig, säger vännen och kollegan Gustaf Sjökvist.

Eric Ericson.Bild: Foto: Scanpix
Den världsberömde körledaren Eric Ericson avled natten till lördagen.
Han brukar kallas den moderna svenska körsångens fader och är kanske mest känd för sitt arbete med manskören Orphei Drängar, där han var dirigent i 40 år.
– Han hade en klangkänsla utöver det vanliga. Den går nästan inte att beskriva men den utgick från hans händer, hela hans uppenbarelse. När det gäller körmusik är han fullständigt unik, säger Gustaf Sjökvist.
Eric Ericson var son till en frikyrkopräst och introducerades för musik i tidig ålder, han lärde sig spela piano och orgel och dirigerade redan i tonåren en kör. Men det var på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som han kom att utveckla sig själv och körmusiken på ett sätt som har präglat körsångandet i Sverige och i världen.
– Alla har sett upp till honom. Han började som lärare på Musikhögskolan på 1950-talet, en hel rad av generationer har haft honom som lärare och kollega. Han har betytt så oerhört mycket för det framväxande körlivet, säger Gustaf Sjökvist.
Under sin tid på Musikhögskolan blev Eric Ericson vän med en grupp som skulle komma att få stor betydelse för hans musikaliska utveckling. De kallades Måndagsgruppen och omfattade bland andra kompositörerna Sven-Erik Bäck, Sven-Eric Johanson och Ingvar Lidholm.
Gustaf Sjökvist, som tog över som chef för Radiokören efter Eric Ericson, framhåller hur svårt det var att försöka introducera några nyskapande nyheter, oftast hade Eric Ericson själv redan hunnit före.
– Han låg ständigt i framkant, han var en väldigt nyfiken person. Han var också en stor humanist, det blir man när man hela tiden umgås med människor som han gjorde.
Eric Ericson blev 94 år och efterlämnar fru och fyra barn.
Gå till toppen