Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rädslor ska inte hindra

När Retoy skulle växa utanför Stockholm var valet av plats självklar för Soledad Piñero Misa från Malmö. På Rosengård har Retoys nästa satsning tagits fram: giftfria lekytor. Nu leasas konceptet ut i hela Sverige.

På vilken plats hämtar du inspiration i vardagen? ”I Malmö blir det gården där jag växte upp på Rosengård. Min gård lekte jag mycket på och för mig var Rosengård en så himla trygg plats. Jag går alltid till gården när jag är i Malmö, jag får väldigt mycket energi av att vara här.”Bild: Foto: Jenny Leyman
Vad är din drivkraft som entreprenör?
– Att skapa utveckling. Jag har försökt hitta skärningspunkten mellan det jag tror bidrar till en bättre värld och det som får mig själv att utvecklas och växa.
Vilken av dina egenskaper skulle du helst vara utan?
– Tidigare har jag haft ett behov av att bevisa min förmåga för andra och för samhället. Nu gör jag hellre saker utifrån en trygg plats än en känsla av utanförskap.
Vem är din förebild?
– Jag har inspirerats mycket av Sara Damber som grundade Friends och som driver Kinneviks "Reach for Change" som Retoy varit med i. Martin Lorentzon som var med och grundade Spotify är också en stor inspirationskänsla. Båda är genuint nyfikna och lyckas förverkliga storslagna visioner.
Vad är du mest nöjd med det senaste året?
– En av höjdpunkterna var när Retoy fyllde ett år. Vi invigde i Rosengård och det var 160 barn som kom. Dessutom är jag stolt över samarbetet med Blocket som kommer att möjliggöra uppskalningen av Retoy.
Vad är din största rädsla?
– När jag satsade på Retoy bestämde jag mig för att inte drivas av rädslor. Jag vill inte låta rädslor hindra mig från att nå upp till min fulla potential och vara mitt bästa jag. Men vad jag verkligen är rädd för är att mitt barn dör och för att tappa livslusten.
Vad får dig att skratta högt?
– Min son. Hans skratt smittar så mycket.
Vad ville du bli när du var liten?
– Prima ballerina. Jag dansade balett i Malmö men hade sned rygg så jag kom inte vidare. Jag älskar dans och försöker fortfarande att göra saker som en prima ballerina gör dem, outstanding och med närvaro.
Vilken är din bästa vardagspryl?
– Det är min Iphone och mina hörlurar i kombination. Jag har många vänner som är musiker och det är fint att kunna lyssna på dem var jag än är. Dessutom lyssnar jag på guidade meditationer en till tre gånger om dagen. Det hjälper mig att landa och återfå fokus.
Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du göra då?
– Bara för en dag?! Det första jag tänker är att jag skulle se till att göra det så bra som möjligt för barn i världen. Det var en liten tjej på Retoy lab som skapade en superfigur av flera superhjältar. Superfigurens förmåga var att den såg alla barn. Den hade utrustning också så den kunde fixa till allt barnen behövde för att de skulle må bra och känna sig älskade. Jag kanske skulle skapa en sådan på global nivå.
Vad gör du om tre år?
– Jag rullar ut Retoy i andra länder. Kanske har jag ett barn till.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen