Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tillsynen dålig på äldreomsorgen

När kommunen kontrollerar sina entreprenörer i äldreomsorgen litar man ofta på uppgifter utan att kolla själv. Vilket aldrig hade gått i byggbranschen.

Karin Bryntse, lektor och forskare vid Ekonomihögskolan i Lund, menar att det finns en spärr hos många inom kommunerna att ifrågasätta entreprenörerna.Bild: Foto: Lars Dareberg
Vårdinsatser, bemötande, boende- och arbetsmiljö, mat, sociala aktiviteter, klagomålshantering är bara några exempel på sådant som kan behöva kontrolleras på ett äldreboende.
Karin Bryntse, lektor och forskare vid Ekonomihögskolan i Lund, talar om en sorts snällhetskultur som ibland tar udden av kommunernas tillsyn.
Hon har tidigare skrivit en avhandling om kontraktsstyrning i teknisk kommunal verksamhet. Nu gör hon motsvarande undersökning inom kommunal vård och omsorg.
Medan uppföljning och kontroll är en naturlig del i teknisk verksamhet så är tillsynen av vårdentreprenader ofta mjukare.
– I teknisk verksamhet är regelbunden kommunikation, exempelvis genom byggmöten och inspektioner är vanliga – både föranmälda och oanmälda – vanligt och anses helt normalt.
– När jag testade det här i mina intervjuer med ansvariga inom äldreomsorgen tyckte de att det skulle kännas obehagligt att göra oanmälda inspektioner. Som om man inte litade entreprenören. Det finns en spärr hos många. Det är en vanlig uppfattning att man inte ska lägga sig i entreprenörens verksamhet.
Är kommunens representanter för aningslösa?
– De har något slags mjukare förhållningssätt, säger Karin Bryntse.
Kommunallagen säger att kommuner ska ha tillsyn över privatiserad äldrevård, men inte hur. Forskare Sydsvenskan talat med säger att det inte finns någon samlad bild av den sköts.
Även Socialstyrelsen gör inspektioner. Att det behövs framgår av en rapport från 2012 enligt vilken åtta av tio inspekterade boenden inte uppfyllde lagens krav på kvalitet.
I kommunerna som granskats av Sydsvenskan varierar sätten. Oanmälda tillsynsbesök förekommer men inte överallt eller lika ofta.
– Nej, vi har inte gjort några oanmälda besök. Det har helt enkelt inte kommit upp, säger Gunilla Ahlstrand, enhetschef på socialförvaltningen i Burlöv.
– Oanmälda besök började inte göras förrän sommaren 2011, säger Christina Persson, kvalitetsansvarig i Vellinge som haft äldreomsorg på entreprenad under hela 2000-talet.
– Oanmälda besök är ett alternativ om man har misstankar mot verksamheten, exempelvis upprepade klagomål, säger Gun-Marie Lindgren, kvalitets- ansvarig i Lund.
Trelleborgs kommun har gjort två oanmälda tillsynsbesök på boendet Täppan de tre senaste åren. Det var för lite, tyckte kommunens revisorer efter en granskning 2012. En mer systematiserad tillsyn och tätare besök – både föranmälda och oanmälda var revisionens rekommendation.
Även uppföljningen av bemanning, fortbildning av personal och kontinuitet skiftar. I Lund har entreprenören vid några tillfällen fått betala vite till kommunen på grund av för låg bemanning. I Vellinge är kommunens personal ute och räknar undersköterskor vid oanmälda besök.
Men till stor del väljer man eller tvingas lita på entreprenörernas skriftliga försäkringar om att man lever upp till villkoren i entreprenadavtalen.
– Vi utgår från att vi har en ärlig motpart. Vi litar på varandra, säger Gun-Marie Lindgren i Lund.
– De får redogöra för vad som gjorts och vad man planerar för i framtiden. Men vi tar inte in några bevis, säger Christina Persson i Vellinge.
– Man kan aldrig vara helt säkert på att alla uppgifterna i enkäterna stämmer. Men jag tror att det är så. Det skulle visa sig i samtalen med ledningen om man försökte vilseleda, säger Anne Wolf, utvecklingssekreterare inom Malmö stad.
Forskaren Karin Bryntse vet vad hon tycker:
– Inom äldreomsorg följer man främst upp genom skrivna rapporter. Det problemet kan lika gärna förekomma i kommunal som i privatiserad verksamhet.
–Kontinuerlig kommunikation och kontroll är vad som behövs. Det kan vara stor skillnad mellan det som är skrivet och hur det fungerar i praktiken. Därför tycker jag att oannonserade inspektioner behövs. Åtminstone stickprovsmässigt

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen