Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

”För få kan leva på idrotten”

Sabina Jacobsen lämnade Lugi och flyttade till Danmark, där damspelarna tjänar mer än herrarna.

Sabina Jacobsen.Bild: Arkivfoto: Lars Dareberg
”I Sverige hör det till kulturen att folk går mer på herrhandboll. På det sättet är det jävligt tråkigt att vara tjej. Det är alldeles för få som kan leva på handbollen. Det är så verkligheten är, precis som Lugi säger.
Att höja kvaliteten på damligan är väldigt svårt utan mer pengar. Många svenska tjejer växer upp utan att veta att det går att leva på handboll i andra länder. Killar har lättare att sätta upp mål. De ser dessutom europeiska storklubbar som Kiel och Barcelona på tv. Killarna syns mer. I kvällstidningar är det väldigt ovanligt att läsa något om damhandboll.
Här i Danmark är det tvärtom. Vi som spelar i damligan får mer betalt än spelarna i herrligan.
Intresset är stort. Förbundet och klubbarna har lyckats ta tillvara på damlandslagets framgångar som gjorde att danskarna fick upp ögonen för damhandbollen. Kvaliteten är hög.
När jag var nio år visste jag att jag skulle bli proffs i Danmark. Dels för att min mamma är dansk och väldigt handbollsintresserad. Men också för att det gick väldigt bra för de danska damerna.
Här märker man genast att det är större summor inblandade än i Sverige. Allt är proffsigare. I Randers har vi mellan 1000 och 2000 åskådare per match. Alla vet vilka vi är, de känner igen oss på stan.
Inför varje match samlas omkring 600 sponsorer. Det kan jämföras med Lugi där omkring 30 sponsorer kom inför ett Skånederby”.
Gå till toppen