Himma

Här nagelfars varje detalj

Nålsögat för alla Ikeaprylar är testlaboratoriet i Älmhult. Materialen och produkten måste få godkänt här för att hamna i produktion.

Det är inte alldeles lätt att få tillträde till den stora men ganska oansenliga lagerbyggnaden i Ikeabyn i Älmhult som rymmer möbeljättens centrala testlaboratorium. Vid ingången finns tydliga förbudsskyltar om att fotografering inte är tillåten.
Efter klartecken från Ikeas pressavdelning släpps vi in, men får samtidigt klara direktiv om att vi inte får fotografera allt vi ser, vi måste fråga först.
Den stora testhallen för soffor och sängar är exempelvis förbjudet fotoområde denna dag när man är mitt i tester av nya produkter för den amerikanska marknaden.
– En del saker vill vi hålla för oss själva innan vi är klara över att det blir något, ler Mattias Andersson, chef för testlabbet och den som guidar oss runt.
Och långt ifrån allt som kommer in till labbet får godkänt. Testerna är rigorösa och det är inte bara hållbarhet och konstruktion som synas, material och färger utsätts också för hårda prov för att försäkra sig om att det inte uppstår oväntade kemikaliska reaktioner vid exempelvis extremt hög luftfuktighet.
– Det här är grunden till starten för alla produkter, förklarar Mattias Andersson. Om det inte får godkänt här så blir det inget. Och det kan gälla befintliga produkter också, om vi exempelvis byter leverantör eller om leverantören byter underleverantör så måste produkten genomgå alla tester igen.
Ett 30-tal kemister och tekniker jobbar med testerna som i många fall pågår dygnet runt, och under flera veckor eller månader. Men trots att man till synes har gott om plats så planerar man att bygga ut ytterligare.
– Nya produkter och inte minst alla nya material som kommer kräver nya testmetoder, och i många fall nya testrobotar som vi ofta utvecklar själva, och sånt tar plats, säger Mattias Andersson.
Här lyser det ständigt. Testchefen Mattias Andersson där man kollar att livslängden verkligen stämmer med vad man utlovar. Säger man att en lampa ska hålla i 25 000 timmar så ska den också lysa så länge i labbet, det vill säga i nästan tre år!

6 500

tester om året räknar testlabbet i Älmhult att man hinner med.
Gå till toppen