Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

”Jämställda löner utopi”

Svensk handboll har också långt kvar till jämställda löner.
Enligt Lugis ordförande Tomas Persson (bilden) är det en utopi att Lugis herr- och damlag, som båda spelar i elitserien, skulle tjäna lika mycket.

Lars-Erik Nilsson.Bild: Foto: Lugi
1 Hur stor är löneskillnaden i Lugi?
– Det är en betydande skillnad på vad kvinnor och män tjänar i handbollen. Visst vore det utmärkt om de hade lika lön men det är en utopi. Vi följer de marknadsvillkor som finns, säger Tomas Persson.
2 Vilken är den största orsaken till att damerna får mindre lön?
– Det är en enorm skillnad publikmässigt [herrarna har 1 512 åskådare i snitt, jämfört med damlagets 578, enligt Lugi]. Jag vill inte låta konservativ. I övrigt lägger vi lika mycket resurser på dam- och herrlaget. Men marknaden styr.
3 Hur ska ni locka mer publik?
– Vi måste se till att spela så bra handboll som möjligt. Man måste akta sig för att dra in det här i ett genusperspektiv. Vi följer marknadsvillkoren. Annars hade vi inte haft råd att driva damsidan.
4 Bör inte damlaget få mer pengar för att kunna höja kvaliteten och locka mer publik?
– Det finns säkert många manliga journalister på Sydsvenskan som tjänar mer än kvinnliga. Vår målsättning är att vara en förening för hela familjen. Därför har vi både herr- och damverksamhet. Vi satsar men går knappt runt.
5 Kan ni tänka er att sänka herrarnas löner för att satsa lika mycket på herr-  som damspelare?
– I så fall måste de andra elitserielagen också göra det.
Lugis meriter, herr- och damlag: Herrlagets största meriter är SM-guld 1980 och silver 1995. Damlaget gjorde succé i fjor och nådde SM-finalen, där blev det förlust.
Gå till toppen