Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Olika lön för olika kön

Svenska fotbollförbundet hyllar LB07:s beslut om lika lön oavsett kön. Samtidigt får damlandslagets stjärnor inte lika mycket betalt som herrarna.

Kosovare Asllani i landskampen mellan Sverige och Holland på Gamla Ullevi i Göteborg i september i fjor.Bild: Arkivfoto: Adam Ihse
– Deras glädje är inte relaterad till kronor och ören, säger förbundsordförande Karl-Erik Nilsson.
När Sydsvenskan avslöjade att LB07 beslutat att ge herr- och damspelarna lika mycket lön fick klubben beröm av Svenska fotbollförbundet.
– LB07 gör ett fint jobb och är ett föredöme ur jämställdhetsperspektiv, sa Karl-Erik Nilsson då.
Men när Sydsvenskan ringer och frågar honom om förbundet tänker ge svenska damlandslagets spelare lika mycket i ersättning som herrarna låter det annorlunda.
– Ersättningsfrågan är inte viktigast. Vi vill ha nöjda och glada spelare. Stoltheten är överordnad ekonomin.
Om stoltheten är viktigare än ekonomin i landslaget, borde inte det göra det lättare att införa lika lön för dam- och herrlandslaget?
– Det viktigaste för oss är att vi ger bra förutsättningar för landslagen. Vår uppgift är att skapa spännande sportsliga utmaningar.
Vill förbundet ha lika lön mellan dam- och herrspelare?
– Det vanligaste är att det är lika lön inom svensk fotboll, generellt tjänar spelare nämligen ingenting.
Vad landslagsspelarna får i ersättning vill förbundet inte uttala sig om.
– Det är inget vi torgför. Vi gör en överenskommelse med spelarrepresentanterna och kommenterar inte avtalen.
Karl-Erik Nilsson påpekar att herrlandslaget är den ekonomiska motorn som drar in mest resurser och möjliggör satsningar inom alla delar.
VM i Tyskland var den första turneringen där damspelarna ens hade råd att byta tröjor med sina motståndare. Något som länge har varit självklart bland herrspelarna.
– Vi gör en budget varje år utifrån vad lagen har för turneringar, inte utifrån jämställdhet, säger Karl-Erik Nilsson.
Pengar gör skillnad. År 2000 inledde fotbollsförbundet ett projekt med Sveriges olympiska kommitté (SOK) där damernas toppspelare fick betalt för varje träningspass. Det gjorde att spelarna kunde ha fotbollen åtminstone som ett halvtidsjobb, vilket möjliggjorde fler träningstimmar.
Det gjorde Sverige till ett föregångsland inom damfotbollen. När landslaget nådde VM-finalen 2003 sågs matchen av 3,8 miljoner svenskar.
Karl-Erik Nilsson påpekar att ”klart det LB07 gjort väcker respekt 2013”. Han erkänner att förbundet har problem med jämställdheten (en stor majoritet av de anställda är män).
– Alla föreningar har medlemmar som avgör hur de ska göra med pengarna. Jag är helt övertygad om att vi aldrig kommer bli helt färdiga med jämställdhetsarbetet.

Stor skillnad i ersättning för fotbollslandslag

73 miljoner kronor fick Sverige av Uefa för att ha kvalat in till herr-EM.
Att damlandslaget lyckades ta sig till VM i Tyskland 2011 blev en förlustaffär för förbundet.
100 000 kronor får varje herrspelare i landslaget i bonus om de kvalar in till VM 2014. Dessutom får de 15 000 kronor för varje VM-kvalmatch (35 000 vid vinst).
I VM-slutspelet i Tyskland fick damspelarna 180 kronor i dagtraktamente. De tjänade 20 000 kronor var på att föra Sverige till slutspel, enligt Idrottens affärer.
Gå till toppen