Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: S-namn lämnar styrgrupp

De har fått nog av hur sjukvården styrs.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Den skånska sjukvården har hanterats vårdslöst under en längre tid. Gång på gång sker strukturförändringar utan dialog och samtal med de berörda: kliniker, ansvariga för läkar- och sjuksköterskeutbildningar och forskare. Förändringarna sker också utan att professionella bedömare kan säga att de leder till bättre eller billigare sjukvård.
Därför finner vi det för gott att lämna Region Skånes blocköverskridande styrgrupp för framtidens sjukvård.
När sjukdom eller olycka drabbar en själv eller någon som står en nära är man som mest utlämnad. Det är då man behöver engagerad och kompetent sjukvårdspersonal, en väl fungerande vårdapparat som sätter patienten i centrum och en visshet om att man befinner sig i trygghet.
Den borgerliga femklövern i Region Skåne reducerar patienter och personal till siffror, enheter och teoretiska problem. Konsekvenserna av den underfinansierade vården är att människor drabbas när de är som skörast och deras behov av väl fungerande vård är som störst.
År 2011 bildades den så kallade styrgruppen för framtidens sjukvård. I gruppen ingick majoritets- och oppositionspolitiker från Malmö, Lund och Region Skåne. Gruppen kom till för att hantera Skånes universitetssjukhus, SUS, framtid, och motiverades av sjukhusets kommande investeringsbehov på upp emot 15 miljarder kronor. Rätt skött kan sådana investeringar skapa enastående möjligheter för forskning och näringslivsutveckling.
Förutom att ge patienterna vård är sjukhuset en viktig arbetsgivare och ett centrum för kunskap och forskning.
Men arbetet i styrgruppen har blivit en besvikelse. Ett och ett halvt år efter att gruppen bildats har den inte ens börjat ta fram ett gemensamt ställningstagande kring hur SUS ska utvecklas.
Gång på gång har vi efterfrågat klara riktlinjer för styrgruppens arbete. Målet måste vara en gemensam färdriktning. Och ett sådant ställningstagande måste hålla över flera val, och för det krävs en bred förankring bland såväl politiker som personal. Men den borgerliga regionledningen har inte klarat av att ta ett samlat grepp. Som en konsekvens har ostrukturerade sammanslagningar och flyttar av kliniker och andra verksamheter skett utan att en övergripande politisk inriktning lagts fast.
Förankringen har varit minimal och konsekvenserna dåligt genomlysta. När denna politik dessutom har kombinerats med allt mer panikartade försök att få kontroll på sjukhusets ekonomi, har resultatet blivit en katastrof. Eller vad kan det annars kallas när:
Socialstyrelsen nyligen kopplade fem dödsfall på SUS till vårdplatsbrist?
Arbetsmiljöverket säger att situationen på akuten i Lund är en skam för Skåne?
32 av 45 sjuksköterskor på barnintensiven säger upp sig i protest mot arbetsgivaren?
Listan kan med lätthet göras längre.
I ett sådant läge borde den borgerliga regionledningen försöka lugna ner situationen och skapa arbetsro för personalen. Istället kom ett nytt – och återigen helt oförankrat – förslag om att flytta SUS redan misshandlade ögonklinik till Landskrona. Ett annat hårresande exempel är beslutet att avveckla den välfungerande strålningsverksamheten i Malmö.
Och kanske borde vi inte vara förvånade. När beslutet om att bilda SUS fattades hösten 2009 skedde det utan att klinikchefer, de berörda fackförbunden, de ansvariga för vårdutbildningarna eller regionens politiska opposition fick vara med i diskussionen. Istället presenterades förslaget på sittande möte tillsammans med den tilltänkta sjukhuschefen. Där bröts en lång tradition av breda samförståndsuppgörelser om den skånska sjukvården.
Stora strukturbeslut såsom Skånsk livskraft – vård och hälsa och Hälsoval Skåne var förankrade i båda de politiska blocken. Denna nödvändiga arbetsordning respekteras inte längre av den borgerliga ledningen.
Det som gjort Sverige starkt och framgångsrikt är en kultur av samarbete och gemensamt ansvarstagande. Det har Region Skånes ledning glömt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen