Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folsyra minskar risk för autism

Folsyra minskar inte bara risken för att det blivande barnet ska drabbas ryggmärgsbråck. En ny, norsk studie tyder på att det också minskar risken för autism.

– Det är en dramatisk riskminskning, säger Pål Surén vid det norska Folkhelseinstituttet.
I studien, vars resultat publiceras av tidskriften Jama, undersöktes drygt 85 000 barn som föddes mellan åren 2002 och 2008. Mödrarnas kostvanor registrerades, både före och under graviditeten, och barnen följdes sedan i mellan tre och tio år.
Under uppföljningsperioden fick 270 barn diagnosen autismspektrumstörning, däribland autism, autismliknande tillstånd (atypisk autism) eller Aspergers syndrom.
För den mest allvarliga diagnosen, autism, såg forskarna att risken minskade med 40 procent om mamman åt folsyra minst fyra veckor före samt åtta veckor efter graviditetens början, jämfört med om hon inte gjorde det. För Aspergers syndrom eller atypisk autism syntes ingen skillnad.
Tidigare studier har visat att folsyra även påverkar barnens språkutveckling positivt. Och enligt en av författarna, Ezra Susser, professor i epidemiologi vid Columbia University, är den aktuella studien ytterligare ett bevis för folsyrans positiva effekter för hjärnans utveckling.
Studien sätter fingret på en kontroversiell fråga. Vissa länder berikar sitt mjöl med folsyra, men inte Sverige. Frågan har stötts och blötts, men i stället rekommenderas svenska kvinnor som ”kan tänkas att bli gravida” att äta 400 mikrogram folsyra till och med den tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck.
– Det finns inget entydigt stöd för att nyttan överväger riskerna med berikning. Vissa studier tyder på att risken för cancer ökar, medan andra studier inte visar det. Så frågan är inte så enkel, säger Veronica Öhrvik, nutritionist vid Livsmedelsverket.

För lite folsyra kan ge blodbrist

Folsyra är ett vattenlösligt vitamin som räknas till B-vitamingruppen.
Folsyra förekommer framför allt i lever, kött och grönsaker. Mest karakteristiskt för folsyrabrist är blodbrist med få, men stora röda blodkroppar.
Livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor ”som kan tänkas bli gravida” ett intag av 400 mikrogram folsyra per dag till och med den tolfte graviditetsveckan. Rekommendationen bygger på folsyrans dokumenterade effekt för att minska förekomsten av ryggmärgsbråck hos foster.
Källa: Nationalencyklopedin
Gå till toppen