Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blev en musikalisk mentor för Beatles

Tony Sheridan är för alltid inskriven i musikhistorien tack vare sitt kompband. Mannen som spelade med Beatles på deras allra första skivinspelning har avlidit, 72 år gammal.
Det var 1961 som det då helt okända Beatles befann sig i norra Tyskland och stötte på Tony Sheridan, som då var en lokal stjärna på Top Ten Club i Hamburg. Sheridan blev något av en musikalisk mentor för kvartetten från Liverpool genom att introducera dem för amerikansk r’n’b och de var ett tag även hans kompband på Top Ten Club.
Samarbetet fästes på skiva och i september 1961 släpptes en rockigare version av folkmusiklåten ”My Bonnie” på skiva. En platta som går till rockhistorien, inte för hur det lät, men alltså för att Beatles medverkade på inspelningen. Singeln följdes upp med ett album.
Tony Sheridan hade slagit igenom hemma i England i slutet av 1950-talet och även turnerat med Gene Vincent och Eddie Cochran, men flyttade till Tyskland 1960.
Sheridan tyckte illa om Beatles-hysterin som följde, kanske för att han alltid kom att bli förknippad med den berömda kvartetten, medan han utvecklade sin egen stil till ett mer jazzigt och bluesigt sound.
I slutet av 1960-talet hamnade Tony Sheridan återigen i rampljuset. Han uppträdde för amerikanska soldater under Vietnamkriget och rapporterades ha blivit dödad, men nyheten visade sig vara felaktig.
Tony Sheridan blev kvar i Tyskland och bodde i en by utanför Hamburg och släppte så sent som 2002 ett album.
Gå till toppen