Malmö

Gäng söker bråk på bio

De kastar saker för att provocera. Sedan övergår situtationen
i hot, ibland våld. I går kväll hände det igen i Malmö.

Bild: Foto: Patrick Persson
På biografen Royal i Malmö stördes den sena föreställningen av ”Die Hard” på måndagskvällen. Ett tjugotal killar kastade flaskor och glåpord omkring sig. Polis tillkallades men när den kom hade gänget lämnat bion.
I fredags var det en liknande situation på samma bio. 
En man i trettiofemårsåldern berättar om sin upplevelse: 
– Det började med att de åtta tonåringarna kastade popcorn på varandra och en vuxen person de hade i sällskap. Deras skrikande dränktes sedan huvudsakligen av filmens ljud, man kunde stå ut.  Men de kastade popcorn omkring sig och även minst en flaska.
Mannen, som hade gänget framför sig, protesterade.
– En av killarna hojtade ”Ska jag komma och slå dig?”. Han ställde sig precis framför mig, men gjorde inget – jag var ju lite längre. 
Mannen kände sig i det ögonblicket övergiven av de andra biobesökarna. Men efter en stund reste sig de också – och först då backade tonårskillarna. De gensköt mannen på vägen ut. När han tittade ut genom utgången stod gänget där och väntade på honom, så han backade snabbt in igen. 
När han i stället smet ut genom bions huvudingång fick han klart för sig varför ordningsvakten inte kunnat ingripa.  Ett överfallslarm hade kallat honom till Filmstaden, en bio några hundra meter bort.
Av vakten fick mannen uppfattningen att det händer någonting nästan varje dag. Det stämmer också med hans egen uppfattning. Som rutinerad biobesökare i Malmö och Lund kan han ge exempel på våldsintermezzon lite varstans, även på bion i Entréhuset.
– Det behövs minst en ordningsvakt per bio, säger den besvikne biobesökaren till Sydsvenskan.
Thomas Runfors är informationschef på SF Bio och har läst om den senaste händelsen på Royal.
– Det händer att ungdomar vill sabba. Det är svårt att hindra dem i förväg; vi kan ju inte vägra sälja biljetter till vissa grupper, säger han.
Hur ser ni till besökarnas och personalens säkerhet?
– Det ska vara ett nöje att gå på bio. Personalen har larm och kan ringa väktare om det behövs. Vi har avtal med ett vaktbolag som ska skicka folk när det behövs – inte bara en man.
Thomas Runfors säger att SF Bio funderar på vad som ska göras mer, men anser att det rör sig om ett samhällsproblem, snarare än ett bioproblem. Och det drabbar få av de många föreställningar SF Bio ger.
Ska man ha en vakt på varje bio, även om det kostar?
– Det är en möjlighet vi tittar på. Det blir dyrare om folk helt slutar gå på bio.
Gå till toppen