Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lööf vänder blad

Centerns partistyrelse strök rejält i helgen. På en presskonferens i går kunde Annie Lööf presentera ett omskrivet idéprogram.
Annie Lööf.Bild: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Borta var det mesta av de kontroversiella förslag som retat gallfeber på partimedlemmar och kärnväljare.
Månggifte – nix.
Slopad arvsrätt – struket.
Fri invandring och platt skatt – reviderat.
Något nyliberalt parti är Centern inte, bedyrade Annie Lööf, trots att hon själv för inte så länge sedan framhöll den brittiska ”järnladyn” Margaret Thatcher som sin politiska förebild.
”Vår liberalism är social, decentraliserad och grön”, sade hon.
Annie Lööf påstod att partistyrelsen är i stort sett enig om att göra om partiprogrammet. Men striden är inte över. Några partistyrelseledamöter med Fredrick Federley i spetsen har reserverat sig mot ändringarna. Detsamma gjorde ungdomsförbundet CUF.
Därmed lär debatten fortsätta fram till extrastämman i Upplands Väsby i slutet av mars, då programmet ska antas.
Sprickan i Centern finns kvar. På ena sidan står den gamla Folkrörelsecentern med ideal om att ”Hela landet ska leva”. På den andra partiets högerliberala falang. Det var denna ”Stureplanscenter” som dominerade arbetsgruppen som tog fram det ursprungliga förslaget till idéprogram.
Sedan det lades fram har trycket varit hårt på Annie Lööf att göra något radikalt. I en lång rad opinionsmätningar har Centern hamnat under riksdagens fyraprocentsspärr. Uppståndelsen kring idéprogrammet har knappast stärkt partiet.
De senaste veckorna har över femhundra synpunkter från gräsrötterna strömmat in till partistyrelsen. Och i helgen satt ledningen instängd i Stockholm för att stryka och skriva om.
Nya avsnitt har lagts till: Traditionella centervärden som decentralisering, bättre villkor för småföretagare och grön tillväxt. Centerns vision är nu att Sverige inom en generation ska växla över till förnybar energi till hundra procent.
Men helt borta är de nyliberala idéerna inte. I några fall har orden bara formulerats om.
Det hårt kritiserade förslaget om fri invandring har blivit till en vision om fri rörlighet över gränserna för alla människor i världen.
Förslaget om plattare skatt har ändrats till att skatteskalan ska bli mindre brant.
”Nej, det är ingen större skillnad egentligen”, medgav Annie Lööf i går och motiverade det ändrade ordvalet med att ursprungsförslagen blivit förvanskade i medierna.
På måndag tar hon emot Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och Göran Hägglund i sitt föräldrahem i småländska Maramö. Mötet är tänkt som en nystart för alliansen inför valet 2014.
Annie Lööf hoppas upprepa företrädaren Maud Olofssons succé från det mytomspunna alliansmötet i Högfors 2004. Men framförallt behöver hon själv och Centern en nystart.
Gå till toppen