Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tack för oss – vem tar över?

2013 är året när en ny generation ska ta över. Tre av Sveriges mest framgångsrika boxare har tackat för sig.

Shipra Engelke, Anna Laurell och Klara Svensson på boxnings-VM i Danmark 2007.Bild: Arkiv: Lars Dareberg
Efter ett OS-år kommer avhoppen. Det är flera idrottsförbund medvetna om – i synnerhet Boxningsförbundet.
– Några faller för åldern, andra väljer ett annat fokus i livet. Det gör att vi står inför ett generationsskifte. Efter att ha haft flera boxare på världsklassnivå under en längre tid blir det nu dags för nya yngre boxare att kliva fram, konstaterar Majid Jilili, boxningsledare med ansvar för damlandslaget.
2012 var ett historiskt år för damboxningen och Anna Laurell. För första gången fanns sporten med på OS-programmet och Laurell var svensk deltagare.
– Att en sport kommer med i OS är som att den får ett godkännande. Det var stort och viktigt för oss. Nästa steg måste bli att få fler viktklasser så att den kan få en bättre bredd.
Den egna OS-insatsen blev ett misslyckande för Anna Laurell och en trist sorti på en lång och framgångsrik karriär.
– Jag hade säkert slutat ändå, men det blev inte som jag tänkt mig, säger 32-åringen med två VM-guld och tre EM-guld på meritlistan.
Under tretton år var hon med i den absoluta världstoppen och tog medaljer vid i stort sett varje mästerskap.
– Vi var många bra boxare som hjälpte varandra fram. Jag har säkert influerat några samtidigt som jag kände att de andras framgångar inspirerade mig. Shipra [Engelke] och jag följdes åt och hon är nog den som betytt mest för mig, säger Anna Laurell.
Efter 2012 lade Anna Laurell, Shipra Engelke och Helena Falk av med boxningen. Samtidigt blev Klara Svensson proffs.
– Återväxten är inte jättestor, men det finns fem sex tjejer som varit framgångsrika i U- och J-mästerskapen. Nu krävs det att deras satsning håller i sig för att de ska ta klivet upp på seniornivå, säger Jilili och efterlyser samtidigt insatser för att locka till sig fler utövare.
Shipra Engelke och Anna Laurell har valt att stanna kvar i sina klubbar och hålla i några pass i veckan. Majid Jilili ser den typen av rekryteringar som värdefulla.
– De har väldigt mycket erfarenhet och har legat på en hög nivå under lång tid. Jag tror att de kan dra med sig yngre och visa att det är en spännande idrott, säger Majid Jilili.

Shipra Engelke

Ålder: 28 år.
Meriter: EM-medaljer: 2 silver.6 SM-guld.

Anna Laurell

Ålder: 32 år.
Meriter: VM-medaljer: 2 guld, 1 silver och 1 brons. EM-medaljer: 3 guld, 1 silver, 1 brons. 6 SM-guld.

Klara Svensson

Ålder: 25 år.
Meriter: VM-medaljer: 1 VM-silver, 2 VM-brons. EM-medaljer: 1 silver och 1 brons. 5 SM-guld.

Patricia Berghult

Ålder: 18 år.

Meriter: UEM-medaljer: 1 guld. JVM-medaljer: 1 silver. JEM-medaljer: 1 guld.

Gå till toppen