Sverige

Anmäler Sydsvenskan

Drottning Silvia anmäler ett flertal tidningar, bland dem Sydsvenskan, till Allmänhetens pressombudsman för publiceringen av ett fotomontage.

Drottning Silvia.Bild: Arkivfoto: Johan Bävman
Det är Expressen som på sin hemsida publicerar anmälan i sin helhet. De anmäls tillsammans med Sydsvenskan, Aftonbladet och och tidskriften Tiden där fotomotaget publicerades första gången.

Fotomontaget visar hur kungen och hans vänner äter pizza från en naken kvinnas kropp samtidigt som drottningen stående på knä skrubbar bort ett hakkors från golvet. Hovet har tidigare beskrivit montaget som "kränkande, sårande och illvilligt".
"De nu aktuella publiceringarna innefattar en mot H.M. Drottningen synnerligen allvarlig anklagelse", heter det i anmälan som är författad av riksmarskalken Svante Lindqvist. Där anför drottningen att hon genom symboliken i bilden felaktigt pekas ut som en person som försöker ”sopa nazismen under mattan”.
Vidare står det i anmälan att: ”Anklagelsen är helt ogrundad. H.M. Drottningen har aldrig hyst några nazistsympatier. Inte heller har hon sökt dölja de illdåd som nazistregimen i Tyskland gjorde sig skyldig till.”

Hovet vill inte kommentera anmälan innan Pressens Opinionsnämnd fattat beslut i ärendet, uppger biträdande informationschef Annika Sönnerberg för TT.

Bilden publicerades av Sydsvenskan på tidningens hemsida den 5 oktober 2012.
Gå till toppen