Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tio anhållna i kvittoliga

Tio personer anhölls på onsdagen i Malmö för bedrägerier i stor skala. Männen misstänks ha pressat åtskilliga tusen egenföretagare att köpa stora mängder kvittorullar under hot om inkassokrav och kronofogde. Sammanlagt har de pressat till sig minst tolv miljoner kronor.

Praktiskt taget inom synhåll från polishuset satt blufföretaget Svensk Kvittohandel och pressade småföretagare på sammanlagt mångmiljonbelopp. De fyra huvudmännen, som greps tillsammans med ett antal säljare och "målvakter" när polisen gick in i lokalerna, har tidigare varit aktiva i tre andra företag med bluff-faktureringar som affärsidé. Då handlade det om så kallad sökoptimering för annonsering på nätet.
– De säger själva att de bara säljer kvittorullar till företag. Men det har skett på ett brutalt och hårdhänt sätt och är helt oseriöst, säger åklagare Bo Albrektsson.
Polisen har spanat på verksamheten en längre tid.
– Det gäller fullbordade bedrägerier med totalt 2 500 målsägare som har betalat cirka tolv miljoner kronor. Dessutom har vi fått in anmälningar om försök till bedrägeri från ytterligare 3 500 målsägare. Företaget har skickat ut fakturor på sammanlagt 19 miljoner kronor.
Som ett exempel på företagare som drabbats nämner han en egenföretagare i Arvidsjaur som har pressats att köpa 60 kilo kvittorullar.
– En del verkar ha fått väldigt stora mängder.
Men det kan finnas fler drabbade, enligt Bo Albrektsson:
– Det kan finnas ett mörkertal. Alla anmäler inte, de bara betalar. För en ensamföretagare är det förödande att hamna i register för att de inte har betalat sina räkningar.
"Att tänka på miljön är en självklarhet för vår del", säger företaget Svensk Kvittohandel på sin hemsida. De nämner inte att kvittorullarna, som de har köpt från Kina, innehåller miljögiftet Bisfenol A som redan har förbjudits i bland annat nappar och barnmatsförpackningar.
Gå till toppen