Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den stora klyftan

Ibåde Frankrike och Storbritannien håller de folkvalda församlingarna på att införa könsneutrala äktenskapslagar. I Frankrike togs initiativet av den nya socialistiska regeringen medan högeroppositionen och katolska kyrkan beskriver den nya lagen som ett hot mot hela det franska samhällsbygget.
En ängel leder Lot och hans familj ut ur Sodom medan staden förstörs. Illustration av Gerard Hoet från 1728.
En pikant detalj är att samma franska högerpolitiker, som i andra sammanhang beskrivit islam som en reaktionär ideologi som förtrycker kvinnor och sexuella minoriteter, vill bevara en lag som förra året gjorde det omöjligt för ett muslimskt samkönat par att få sitt i Sydafrika ingångna äktenskap erkänt i Frankrike. Endast en parlamentsledamot i högerpartiet UMP har ställt sig bakom förslaget. I det brittiska underhuset röstade majoriteten av de konservativa ledamöterna mot sin egen premiärministers förslag.
Brittiska The Guardians journalist Brian Whitaker, som skrivit boken ”Onämnbar kärlek: att leva som gay i Mellanöstern”, noterade nyligen på sin blogg att av åtta muslimska ledamöter i brittiska underhuset röstade endast en mot förslaget om könsneutral äktenskapslagstiftning. Han påminner om att Storbritanniens muslimska råd redan 2007 gav sitt stöd till en lag mot diskriminering av sexuell läggning. Rådet argumenterade då för att det fortfarande betraktade homosexualitet som förbjudet enligt islam men att det var emot all form av diskriminering.
I den mån Bibeln och Koranen säger något i frågan är det ungefär samma sak. Det är berättelsen om Lot som för att undvika att befolkningen i Sodom våldtar hans gäster (två änglar) istället erbjuder att lämna ut sina döttrar. Därför används i klassisk kristen och islamisk teologi termerna sodomi respektive liwat (från Lot). Båda betecknar analsex vilket definieras som en synd oberoende av om parterna har samma eller olika kön. Homosexualitet och heterosexualitet är moderna begrepp som bygger på idén om sexualitet som en del av en individs identitet, en föreställning som var otänkbar under medeltiden.
Det finns progressiva muslimska teologer som försvarar homosexualitet teologiskt: eftersom sexuell läggning är Guds skapelse kan den inte strida mot Guds vilja. Både i Sverige och i Frankrike har nyligen initiativ tagits för att öppna homovänliga moskéer. Detta har mötts av kritik från ett flertal imamer vilka inte accepterar en sådan genomgripande nytolkning av islamisk tradition. Samtidigt förklarar flera av dem att de accepterar individers rätt att välja sina liv. Detta innebär ett politiskt erkännande av religiösa minoriteters rättigheter men förenat med ett teologiskt avståndstagande. Bakom detta ligger samma oförmåga till nytolkning som när det gäller kvinnors rättigheter. Detta är inte uttryck för en sammanblandning av religion och politik utan för en oförmåga att överbrygga klyftan mellan dem.
Gå till toppen