Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Många möllor i Eslöv – inte en enda i Vellinge

Eslöv och Malmö går i täten för svensk vindkraft.
I Skåne snurrar i dag 359 vindmöllor. Men i sju kommuner finns inte en enda – däribland Vellinge, Lomma och Burlöv.
– Bedrövligt, tycker Eslövs kommunalråd Cecilia Lind.

Från sin gård på slätten vid Skarhult i Eslöv kan Ove Becker se åtminstone tjugo vindmöllor.
Åtta av dem har han så nära att det nästan känns som de grå propellerbladen sveper över hustaket.
– När det blåser mycket blir det liksom ett pumpljud. Vi hör det, men störs gör vi inte, säger Ove Becker.
Han och hans hustru flyttade ut på landet för tjugo år sen för att finna friden. I stallet står fyra hästar och på gårdsplanen en grön traktor som de använder för att köra in foder från sina marker.
Den som påstår att vindkraftverk skrämmer bort vilda djur blir lätt motbevisad hemma hos Ove Becker. Från hans tomt ser vi rådjur, harar som skuttar över fälten, en stor flock gäss, till och med en räv som slinker över en markväg. Och över alltihop vrider sig vindkraftverken makligt i den svaga vinden.
– Ni hör själva. Dånet från E 22 stör ju mycket mer, säger Ove Becker.
Han sneglar upp mot den närmsta möllan.
– Jag tycker faktiskt att de är snygga. De har liksom en teknisk kvalitet.
Av Sveriges 2 200 vindkraftverk står 359 i Skåne. Men de är ojämnt fördelade. Några kommuner tar gärna emot vindsnurror när något företag vill resa dem. Andra är njuggare.
I Eslöv finns hela 47 vindkraftverk.
I branschorganet Svensk Vindenergis rankning över Sveriges mest vindkraftvänliga kommuner hamnar både Eslöv och Malmö i topp.
– Jag är väldigt stolt över det, säger kommunalrådet Cecilia Lind, socialdemokrat som sen förra valet samregerar med Moderaterna.
– Vi säger inte ja till alla som ansöker. Men vi har bejakat vindkraften i vår kommun ända sen 1990-talet. Och det är inte bara mitt parti. Även den moderata ledningen är positiv.
I sju skånska kommuner finns inte en enda vindmölla: Lomma, Bromölla, Burlöv, Osby, Perstorp, Örkelljunga och Vellinge.
– Vår öppna landskapsbild skulle må väldigt illa av vindkraftverk, sade Vellinges moderata kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman nyligen i Sydsvenskan. Han protesterade då mot Malmös planer på några nya vindkraftverk nära gränsen till Vellinge kommun.
Den typen av resonemang tycker Cecilia Lind är egoistiska.
– Jag tycker det är bedrövligt. Vi har ett ansvar tillsammans att lämna över ett rent jordklot till kommande generationer.
När HS Kraft AB reste sina åtta 78 meter höga vindmöllor vid Ove Beckers gård i Skarhult förekom inget motstånd. Däremot drog ett par grannar igång en protestlista när Eolus Vind satte upp fyra kraftverk vid Hurva, någon kilometer därifrån. Men mer än trettio namn fick de inte ihop. Och när vi i dag frågar runt i byarna på slätten är det svårt att hitta någon som har något emot de där snurrorna.
– Vi behöver ju strömmen. Jag har då aldrig skrivit på några protestlistor, säger Bo-Göran Fredriksson som kommer släntrande på en snötäckt grusväg som leder upp till hans föräldrahem vid Tängelsås.
Ett stenkast bort ligger Christer Gertssons gård.
– Det är ju genialt, egentligen. Man sticker upp en pinne i luften och så får man energi, säger han.
– En enda gång har de stört oss. Det var när Eslöv kommun firade hundra år. Då satte en konstnär upp lampor i en mölla härute. Det blev något slags konstigt diskoblänk. Men det försvann ju när de tog ner lyktorna igen.
Ett kraftföretag som vill resa vindmöllor måste ansöka om tillstånd hos kommunen eller hos länsstyrelsen, om det rör sig om fler än sex kraftverk.
Ibland är det militären som sätter sig på tvären. Så är fallet med den gigantiska vindkraftpark på 700 snurror som Blekinge Offshore vill resa utanför Hanöbukten. Nyligen skickade mark- och miljödomstolen ärendet vidare till regeringen för avgörande, eftersom projektet är av riksintresse.
Mindre vindkraftparker på land möter ibland motstånd från lokalbefolkningen, ibland från kommunerna.
Och kommunerna har stor makt. Små projekt kan de stoppa genom att helt enkelt inte bevilja bygglov. Större genom att lägga in veto mot ett beslut i länsstyrelsen.
Branschorganet Svensk Vindenergi tycker att den vetorätten borde avskaffas.
– Den skapar en rättsosäker tillståndsprövning. Kommunen behöver ju inte ens motivera sitt nej, säger föreningens vd Annika Helker-Lundström.
När centerpartisten Andreas Carlgren var miljöminister för ett par år sen ville han ta bort vetot för att underlätta utbyggnaden av vindkraft. Hans efterträdare Lena Ek har inte varit beredd att fullfölja den linjen.
Lennart Värmby är regeringens egen vindkraftsamordnare för södra Sverige. Dessutom före detta riksdagsman för Vänsterpartiet.
Han pekar på att här finns en tydlig motsättning mellan ett allmänintresse av att få fram ren energi – och lokala synpunkter på buller och förfulade landskap.
Trots att han är en varm vindkraftsanhängare känner han sig kluven.
– Jag tycker inte att man kan avskaffa vetorätten. Kommunerna måste ha ett inflytande över hur marken används. Däremot borde man kräva att de på ett tidigare stadium talar om för kraftbolagen när de tänker säga nej.
Trots vetorätten har svensk vindkraft vuxit så det knakat de senaste åren. Med rätt förutsättningar kan vinden täcka en femtedel av hela Sveriges elbehov år 2020, hävdar Svensk vindenergi,
På slätten vid Skarhult i Eslövs kommun vrider sig vindmöllorna lojt i vinden.
Det vill säga sju av kraftverken. Det åttonde står still och vid foten av pelaren står en vit skåpbil.
Enligt Ove Becker kommer de där servicebilarna farande rätt ofta.
– Vindkraft är fantastiskt, säger han. När den fungerar.
Gå till toppen