Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Oseriösa påståenden”

Malmö högskola är på intet sätt på väg att skapa en avakademiserad yrkeshögskola.

Bild: Arkiv: Lars Brundin
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det skriver högskolans rektor Stefan Bengtsson och prorektor Cecilia Christersson tillsammans med högskolans samtliga dekaner i en replik.
Malmö högskola ägnar sig inte åt "ohederligt dubbelspel" och skapar på intet sätt en "avakademiserad yrkeshögskola", som Helena Tolvhed och Ulrika Holgersson påstår (Aktuella frågor 20.2).
Låt oss korrigera felaktigheterna: ingen forskning är berörd av neddragningarna. Antagningsstoppet på programmet Personal och arbetsliv är grundat på en enligt alla prognoser tydligt vikande arbetsmarknad. Det var inte 26 studenter registrerade på Genusvetenskap II i höstas, det var 11. Det är oseriösa påståenden som förs fram om en process som hanterar allvarliga frågor.
Det finns ingen dold agenda i den process som pågår för att ställa om Malmö högskolas utbud av utbildningar i förhållande till den budget högskolan numera förfogar över.
Det är sedan länge allmänt känt att antalet utbildningsplatser minskar vid samtliga högskolor och universitet i landet. Malmö högskolas behöver också dra ner på antalet utbildningsplatser och kommer 2014 att ha mellan 1 000 och 1 500 helårsstudenter färre än 2012. För att hantera detta på ett ansvarsfullt sätt startade ledningen för högskolan en process i juni förra året som drivs tillsammans med fakulteterna och redovisas på medarbetarsidorna på högskolans webb (öppen för allmänheten). Arbetet har kontinuerligt förankrats med de fackliga representanterna. Processen pågår fortfarande och det är fakulteterna som tar fram förslag till förändringar i utbildningsutbudet.
Vidare hävdas att Malmö högskola håller på att bli en "avakademiserad" yrkeshögskola, när den verkliga utvecklingen är precis den motsatta. Idag finns det 15 forskarutbildningsämnen inom sju områden vid Malmö högskola. Områdena täcker nästan hela högskolans verksamhet, med undantag för delar av teknikvetenskap.
Vi konstaterar att Malmö högskola har en snabbt växande forskning. Det gäller i fråga om resurser, publikationer och forskarutbildningsrättigheter. Under den senaste treårsperioden har främst humaniora och samhällsvetenskap, på flera fakulteter, bidragit till dessa framsteg. Vi ser att denna positiva utveckling kommer att fortsätta.
Stefan Bengtsson, rektor Malmö högskola

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen