Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Oseriösa påståenden”

Malmö högskola är på intet sätt på väg att skapa en avakademiserad yrkeshögskola.

Bild: Arkiv: Lars Brundin
Det skriver högskolans rektor Stefan Bengtsson och prorektor Cecilia Christersson tillsammans med högskolans samtliga dekaner i en replik.
Malmö högskola ägnar sig inte åt "ohederligt dubbelspel" och skapar på intet sätt en "avakademiserad yrkeshögskola", som Helena Tolvhed och Ulrika Holgersson påstår (Aktuella frågor 20.2).
Låt oss korrigera felaktigheterna: ingen forskning är berörd av neddragningarna. Antagningsstoppet på programmet Personal och arbetsliv är grundat på en enligt alla prognoser tydligt vikande arbetsmarknad. Det var inte 26 studenter registrerade på Genusvetenskap II i höstas, det var 11. Det är oseriösa påståenden som förs fram om en process som hanterar allvarliga frågor.
Det finns ingen dold agenda i den process som pågår för att ställa om Malmö högskolas utbud av utbildningar i förhållande till den budget högskolan numera förfogar över.
Det är sedan länge allmänt känt att antalet utbildningsplatser minskar vid samtliga högskolor och universitet i landet. Malmö högskolas behöver också dra ner på antalet utbildningsplatser och kommer 2014 att ha mellan 1 000 och 1 500 helårsstudenter färre än 2012. För att hantera detta på ett ansvarsfullt sätt startade ledningen för högskolan en process i juni förra året som drivs tillsammans med fakulteterna och redovisas på medarbetarsidorna på högskolans webb (öppen för allmänheten). Arbetet har kontinuerligt förankrats med de fackliga representanterna. Processen pågår fortfarande och det är fakulteterna som tar fram förslag till förändringar i utbildningsutbudet.
Vidare hävdas att Malmö högskola håller på att bli en "avakademiserad" yrkeshögskola, när den verkliga utvecklingen är precis den motsatta. Idag finns det 15 forskarutbildningsämnen inom sju områden vid Malmö högskola. Områdena täcker nästan hela högskolans verksamhet, med undantag för delar av teknikvetenskap.
Vi konstaterar att Malmö högskola har en snabbt växande forskning. Det gäller i fråga om resurser, publikationer och forskarutbildningsrättigheter. Under den senaste treårsperioden har främst humaniora och samhällsvetenskap, på flera fakulteter, bidragit till dessa framsteg. Vi ser att denna positiva utveckling kommer att fortsätta.
Stefan Bengtsson, rektor Malmö högskola
Cecilia Christersson, prorektor Malmö högskola
Ingrid Dackert, dekan vid fakulteten för kultur och samhälle
Johan Elmfeldt, dekan vid fakulteten för lärande och samhälle
Tapio Salonen, dekan vid fakulteten för hälsa och samhälle
Jörgen Ekman, tf. dekan vid fakulteten för teknik och samhälle
Björn Klinge, dekan vid odontologiska fakulteten
Gå till toppen