Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stjärnproducent till ESC

– Alltihop känns konstigt. Vi har ingen chans att vinna i tävlingen, säger Tore Johansson, som tidigare bland annat varit producent för Cardigans.

Tore JohanssonBild: Foto: Lars Brundin
Tore Johansson och Martin Gjerstad har arbetat som låtskrivare och producenter åt den holländska artisten och stjärnan Anouk i flera år. Den låt som hon nu ska tävla med för Nederländerna heter "Birds Falling Down" och finns med på hennes kommande album.
– Det här är ett album som vi har arbetat med i två år. Låten är inte skriven för att vara med i Eurovision Song Contest, det var Anouk som fick idén att ha med den där, säger Tore Johansson.
Tore Johansson beskriver låten som vacker och pampig. Och helt utan vinstchans.
– Vi har ingen chans att vinna tävlingen. Det här är sofistikerad musik med massor av ackord i, inte alls sådan musik som vinner schlagerfestivalen. Dessutom är det en originallåt medan allt annat som skrivs till ESC är kopior på en gammal hit eftersom det är det säkraste sättet att göra en ny hit på.
Tore Johanson har arbetat som musikproducent i Malmö i tjugo år och har producerat internationellt framgångsrika artister som The Cardigans, Suede, Tom Jones och Franz Ferdinand. Han har en egen studio i Malmö där största delen av hans musik spelas in och där har också Anouk, som han och Martin Gjerstad har producerat tre album åt, spelat in sina låtar.
Nu får han och Martin Gjerstad ställa in sig på att sitta i greenroom i Malmö arena i maj tillsammans med övriga låtskrivare och artister i Eurovision Song Contest.
– Alltihop känns konstigt. För det första är det en märklig känsla att överhuvudtaget vara med i schlagerfestivalen, jag kommer ju från en indievärld där det nästan har varit tabu. För det andra representerar jag Holland. Och för det tredje händer alltihop i min hemstad Malmö. Jag kan ju cykla till arenan, och bara det är ju kul.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen