Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Findus fattade inte galoppen

Maybe Pirog. Det är namnet på den prisvinnande travhäst som är föremål för en arvstvist i Killinggängets gamla film "Fyra nyanser av brunt". Kalla mig gärna enkel, men jag kan inte sluta skratta när jag tänker på hur dystert genialisk just den lilla detaljen är i svensk filmhistoria.

Den här månaden är det ju på modet att förfära sig över hästköttet som märkts som nötkött. Inte bara i lasagne, utan säkert även i piroger. Och visst är det tråkigt med felmärkt kött, alla känner sig så lurade.
Men egentligen är det inte bedrägeri, utan bara riktigt dålig marknadsföring. Lite som att slösa ner gåslever i en vanlig leverpastej, utan att skryta om det. Hästkött är förstås förträffligt fint och förhållandevis exklusivt, det kan alla som satt sin fot (eller hov) i en italiensk hästköttsbutik intyga. Om Findus varit lite slugare på marknadsföring så hade de med stolthet sålt sina hästlasagner för fem kronor mer än de med oxkött i (eller vänta nu, det kanske aldrig funnits några med oxkött i, sorry). Hursomhelst, de skulle bara lanserat det som en lite mer exklusiv produkt, som en ny trend. Ståtligt och aristokratiskt djur, med blank päls. Starka ben, bra på att hoppa. Jag kan tänka mig att vaderna är speciellt fina att långkoka. Hästlädret ger oss sedan länge dessutom extremt uthålliga och mycket eleganta skor, som säljs för betydligt mer än vanligt läder.
Svenska folket är ruskigt lättlurat när det kommer till nya trender, man skulle kunnat ta hela marknaden för halvlyxig hästlasagne på lika kort tid som det tar för en ponny att tugga i sig en bukett med havre. Sverige är ett paradis för nya galopperande mattrender, inget är för dumt för oss. Vi är beredda att köpa i princip vad som helst, bara reklamfilmen är gjord av Acne och Micael Bindefeld får ha paljettfrack på premiärfesten. Findus skulle bara behövt ”sadla om” och ställa sina nya produkter till förfogande i ett ”häst i test”. Hästlasagne, med kimchi! Hästlasagne, med surdegsfyllning! Hästlasagne med Kalles kaviar, banan och chinese five spice! Kolsyrat vatten, med hästsmak. Kan man sälja vanlig crème fraiche med smak av chili och ingefära så ska det väl funka med tillsatt häst också, miljontals människor uppskattar uppenbarligen redan smaken. Lidl hade kunnat döpa om sig till My Lidl Pony.
Istället är marknaden för alla hästhandlare förstörd för evigt. Hästar kommer att kremeras och destrueras i miljontals, ingen vill nu köpa eller äta köttet. Jag ser framför mig massgravar i Rumänien. Inte det minsta jävla roligt.
Tillåt mig slutligen att förutspå nästa trendskandal: åsna. Sydeuropeiska landsbygden kryllar av dem, ingen vet vilken himmel de hamnar i efter döden. Åsnelasagne, nu med kimchismak! Loka, med åsnesmak! Kalles kaviar, snart med åsnekött! Glöm bara inte var du läste det först.

Kan du tänka dig att äta hästkött? Kommentera nedan.

Tre tips på seriösa köttkrogar:

1. MASH. Finns på tre ställen i Köpenhamn, och nu även i London. Biffar av högsta kvalitet! Bredgade 20, Köpenhamn.
2. Restaurant Mêlée. Enkel vinbar med riktigt bra mat till bra pris, lagad av en stjärnkock. Alltid sensationellt fint kött. Martensens Allé 16, Köpenhamn.
3. Gourmandiet. Fantastiskt litet eko-slakteri med butik och krog. Här kan du även gå kurs i slaktning. Rosenvængets Allé 7, Köpenhamn.
Gå till toppen