Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Lucia Piñera vill stjäla showen

Hon har stulit showen förut, nu vill hon göra det igen. Imorgon möter Malmötjejen Lucia Piñera artisteliten i Melodifestivalen.

På presskonferensen i november var tvivlet där. Army of Lovers, Ulrik Munther och de andra redan etablerade artisterna stod där i sina designerkläder. Lucia Piñera hade sina Bik Bok-jeans på sig. Hon hade rest från Malmö till Stockholm och fann sig plötsligt mitt i artisteliten framför medieuppbådet.
– Det är många gånger som jag har tvivlat på mig själv. Då är min familj där och stöttar mig. Ibland hjälper det inte att 20 000 personer tycker att man är bra. Man tvivlar ändå.
I somras vann hon musiktävlingen I am Music och har tidigare tävlat i ”True Talent”. Nu står hon inför sin största utmaning någonsin med låten ”Must Be Love” och nervositeten gör sig påmind, inte för sången utan inför vad svenska folket ska tycka om henne.
– Nu tävlar jag ju mot artister som redan har ett etablerat namn, som redan har gått igenom det jag går igenom.
Hon ringde mamma Jeanette precis innan det var dags att kliva fram och möta pressen. Klarade hon verkligen det här?
– Men så brukar jag tänka på min dröm och mitt mål, så gick jag upp med ett smajl på läpparna och bara körde. Nu när jag har det här framför mig kan jag ju inte bara kasta bort det. Det är nu eller aldrig.
Nu i februari har tvivlet från presskonferensen i november bleknat. Lucia Piñera jobbar extra på en restaurang på Östra Förstadsgatan i Malmö mellan repetitioner och sånglektioner.
”Hallå Åke!” säger Lucia Piñera till en av stammisarna innan hon sätter sig.
Alla verkar känna henne på restaurangen. Några stammisar vinkar från andra sidan lokalen när jag frågar om hennes relation till gästerna. Två unga killar kommer förbi och ger henne en kram och i baren står mamma Jeanette Karlsson och pratar med sin bästa vän Jessica Magnusson som är chef på restaurangen.
– Vi är en som en stor familj, vi ser efter varandra, säger Jessica Magnusson. Ibland har Lucia sjungit här när vi haft musikkvällar, hela restaurangen tystnade. Hon behöver inte ens en mikrofon.
Lucia Piñera har bott i Malmö hela sitt liv. Hon älskar Möllan, där känner hon alla och alla känner henne. Och så har hon hela familjen på en och samma gård – mamma, pappa, syskonen, mormor, kusinen och mamma Jeanettes chilenska barndomskompis.
Hon är uppväxt på scenen och blev till bakom den. Som fyraåring tog hon hem tredjepris i en sångtävling i Folkets Park med låten ”Flickan från Havanna”.
– Mamma tyckte att den låten passade mig eftersom jag är från Kuba.
Föräldrarna träffades när pappa Gilito Piñeras band var på Sverigebesök från Kuba. Mamma Jeanette Karlsson gick på deras Malmöspelning och blixtförälskelsen var solklar. Var musiken deras kärleksspråk? Nej. Jeanette Karlsson pratar flytande spanska efter uppväxten i Rosengård. Hennes bästa vän var chilenska och kunde ingen svenska.
– De försökte och försökte att förstå varandra, men efter att mamma hade umgåtts så mycket med henne och hennes familj började hon prata spanska när hon var 14 år.
Därefter följde Jeanette med Gilito ut på turné i världen. Sen tvingades paret skiljas åt på grund av den politiska situationen i Kuba. Väl hemma i Sverige igen upptäckte Jeanette att hon var gravid med Lucia. De blivande föräldrarna lyckades till slut ordna visum till Gilito. Han hann precis i tid till förlossningen. 19 år senare ska deras dotter ställa sig på Malmö arena, men pappa Gilito kommer inte kunna vara där. Själv ska han spela i San Francisco imorgon kväll.
När Lucia Piñera var liten samlades alltid pappans band hemma hos dem. Pappa Gilito brukade lyfta upp henne på bordet när de spelade så att hon fick vara med. Och det tog inte lång tid innan hon fick följa med på turné och upp på scenen som hon älskar att stå på.
– Jag har stulit pappas show så många gånger, säger Lucia Piñera.
Som barn brukade hon få följa med mamma till hennes arbete på jazzbaren Via Veneto. Där satt Lucia och spelade på den stora flygeln medan mamma Jeanette öppnade.
– Vi hade inget piano hemma, det var fantastiskt att få spela på flygeln. Det är dessutom ett helt annat ljud än i ett vanligt piano.
Nu inför Melodifestivalen har hon repat sedan innan nyår. I år har hon träffat sin kör två gånger i veckan för att finslipa låten in i det sista. Innan det här har hon aldrig gått någon musikutbildning eller tagit några sånglektioner.
– Jag är ju självlärd. Så jag känner att jag inte har fått den här gåvan för ingenting. Mitt mål är att bli en stor internationell stjärna och jobba med stora artister.
Första gången hon kom till sånglektionen sade sångpedagogen till henne att hon redan hade en god sångteknik. Hon stod rätt och använde sig av hela rösten. Det hon har fått lära sig är att sjunga upp, något hon aldrig gjort tidigare.
Bakom scenen är Lucia Piñera en tjej som gillar film och att prata i timmar med sina vänner. De drömmer sig bort tillsammans. Till USA, till vackra män, framgångar och familjemiddagar i vackra hus. ”Tänk när jag kommer till USA, tänk när jag blir signad, tänk när jag blir känd”.
Lucia Piñera tror på sin röst. Tidigare har hon stått på scen och sjungit låtar av storheter som Whitney Houston och Etta James.
– Jag vill ju komma upp till deras nivå, då kan man inte vara rädd för att försöka. Jag vill ju bli lika stor som Whitney Houston och Beyoncé.

Lucia Piñera

Bor och uppvuxen: i Malmö.
Ålder:19 år.
Aktuell: i Melodifestivalen imorgon med låten ”Must Be Love”.
Läs alla artiklar om: Melodifestivalen 2013
Gå till toppen