Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Politikerskandalerna kan vara rävspel i regeringen

Jag ligger i tandläkarstolen och vill prata om Tolgfors. Sekunden innan har dr Brajovic suckat och sagt att han bra gärna skulle vilja bo i ett tråkigt land som Sverige. Sekunden dessförinnan har han med bistert skratt konstaterat att sådana politiska skandaler som Serbien upplevt under de senaste veckorna händer väl inte i Sverige på ett decennium. Och jag har munnen full med plastslangar och kan inte säga något om Tolgfors. Doktor Brajovic skulle nog ändå inte bli imponerad. Framförallt skulle han säga: ”men han avgick ju”.
Här har vi den gifta infrastrukturministern som flanerar på öppen gata med sin älskarinna tillika känd sångerska – inget att förfäras över i machokulturens hemland. Dessutom, en premiärminister som haft möten med en av de mest kända kriminella typerna i landet, Misha Banana Radulovic, och tagit emot en Blackberry av honom. ”The gifts have been delivered” rapporterade Misha Banana tillbaka till sin chef Darko Saric, maffiakille av större mått än Radovan i Snabba Cash.
Premiärminister Dacic hävdar att han inte hade en aning om vem mannen han träffade var och skyller på säkerhetspolisen. De fick också skulden när Dacic utsattes för ”Dolda kameran” häromveckan. Youtube-klippet när den unga kvinnan som intervjuar honom särar på benen under den korta klänningen och det blir tydligt för Dacic att hon inte har trosor på sig (zoom) har visats över 8,5 miljoner gånger (kvinnan jobbar annars för Playboy).
Dacic är förgrymmad. Men Ivan på mitt gym tror att det hela i själva verket är iscensatt av Dacics medarbetare, som ett sätt att öka hans popularitet. Logiskt ju, i macho-Serbien.
En sak kan man med säkerhet säga om den nya regeringen, som bildades i juli förra året, nämligen att de givit populismen många nya (eller halvgamla) ansikten.
De jobbar hårt på att vara folkets företrädare, och tar sig gärna ett glas och sjunger populära schlagers på scen. De distanserar sig från sina föregångare i det intellektuella Demokratiska partiet och det som de kallar världsfrånvänd retorik. Och det funkar utmärkt!
En mätning i veckan gav ett överväldigande stöd, 36 procent, till det största regeringspartiet, det Progressiva partiet. Och vips så snurrar frågan om nyval runt i medierna.
Rykten surrar också om att läckan om Dacics samröre med kokainsmugglare kanske kom från det Progressiva partiet. För ända sedan regeringen bildades har snacket gått om friktionen mellan Dacic, ledare för Socialistpartiet, och Vucic, ledare för de Progressiva. Kanske drömmer Vucic om egen majoritetsregering och att slippa kompromissa med Dacic?
Ivan på gymmet frågar om vi ofta har extraval i Sverige. Jag var tvungen att googla för att se när det hände senast i Sverige – 1958. I Serbien var den förra regeringen den första sedan år 2000 som höll en hel mandatperiod. Och från flera håll krävs nu premiärministerns avgång efter avslöjandet om kontakterna med Misha Banana&Co. Hur mycket skandaler tål Serbien egentligen?
Gå till toppen