Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ullenhag: Helt oacceptabelt

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) vill nu att polisen går till botten med uppgifterna om att människor stoppas för identitetskontroll i tunnelbanan utifrån sitt utseende.

Bild: Arkivfoto: Henrik Rosenqvist, 2010
– Är det så att människor med mörk hudfärg stoppas för ID-kontroll så är det helt oacceptabelt.
– ID-kontroller på grund av utländskt utseende strider faktiskt mot det regelverk som finns, säger Ullenhag.
Men polisen säger att man gör ID-kontroller när man misstänker brott.
– Det finns tillräckligt mycket uppgifter i medierna nu så att det är viktigt att polisen faktiskt går till botten med detta. Det skapar en väldig oro om det är så att människor med mörk hudfärg eller utländskt utseende uppfattar att man kan bli stoppad för ID-kontroll, så är det en situation vi inte ska ha i Stockholms tunnelbana, säger Ullenhag.
Men är inte bakgrunden till allt detta regeringens beslut 2009 att myndigheterna måste bli effektivare i att avvisa papperslösa?
– Ja, men grundfrågan här handlar om, ifall uppgifterna stämmer, att man har brutit mot det regelverk som också gäller polisen att man inte ska stoppa någon på grund av utseende eller hudfärg.
– Det grundläggande är att vi ska ha en solidarisk och medmänsklig flyktingpolitik och den som får uppehållstillstånd får stanna. Men det är klart att om man inte får uppehållstillstånd, så har man inte rätt att stanna, säger Ullenhag.
Men hur ska polisen gå till väga?
– Det finns andra möjligheter att verkställa avvisningar men det ska ju inte vara utifrån vilket utseende man har.
Det är helt fel att polisen har som strategi att kontrollera personer i samband med färdbeviskontroller, enligt Peter Nilsson, chef för gränspolisen i Stockholm.
– Vi har knappast som affärsidé att stå ihop med SL-kontrollanterna, säger han till TT.
Däremot arbetar gränspolisen – som då aldrig bär uniform – även i tunnelbanan, medger han.
– Det är en plats där det rör sig mycket folk, sannolikt också personer som illegalt vistas här, säger han.
Polisen kontrollerar aldrig en person enbart efter utseende, enligt Nilsson. Han är märkbart irriterad över Ullenhags uttalande.
– Om han har mer konkreta exempel får han ta upp det, men jag har inte sett några sådana uppgifter av substans. Det finns för mycket i medierna som är rena påhitt, säger han och påpekar att polisens uppdrag, att hitta personer som vistas här illegalt, styrs politiskt:
– De som är kritiska och för den här debatten är de som inte vill att vi ska skicka iväg människor till andra länder överhuvudtaget.
Både gränspolisen och övrig polis har som uppgift att göra id-kontroller av personer som misstänks vara i landet illegalt.
Justitieminister Beatrice Ask låter meddela att regeringen har skärpt kraven på myndigheterna men att hon inte vill kommentera polisens arbetsmetoder.
Polisen får aldrig göra en så kallad inre gränskontroll enbart på grund av en persons utseende, språk eller namn. Det måste finnas en "grundad anledning", som tips eller underrättelseuppgifter, enligt Sören Clerton, chef för centrala gränskontrollenheten på Rikskriminalpolisen.
– Vi talar även om profilering, att vi har uppgifter om att personer utan tillstånd uppehåller sig på vissa ställen, till exempel en samlingslokal, säger han.
Kontroll kan även göras vid gripande, brottsutredning och trafikkontroller.
– När plankare åker fast, vilket är ett ordningsbrott, då har polisen ibland varit där. Finns det anledning att misstänka att personen inte har rätt att vistas i landet så kontrolleras det, säger Clerton.
Men varför står polisen i tunnelbanan?
– Polisen rör sig på många ställen. Men det bygger också på tips, och profilering. Man har konstaterat att i den gruppen som reser utan färdbevis finns personer som inte har tillstånd att vistas här, säger Clerton.
Regeringen har krävt en effektivisering av arbetet med att verkställa avvisnings-och utvisningsbeslut.
– Det är klart att polisen känner ett tryck. Och även om regeringen inte nämner kontrollerna explicit, så använder ju polisen det som en metod för att hitta dessa personer, säger Clerton.
Gå till toppen