Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Säljer Skåne för hundra miljoner

Förra året kostade Region Skånes marknadsföringsbolag skattebetalarna 74 miljoner kronor, men exakt vilka effekter verksamheten ger är svårt att visa.

Efter några turbulenta år ombildades regionens marknadsföringsverksamhet 2008. Business Region Skåne AB skapades för att locka turister, event, film- och näringslivsinvesteringar till Skåne.
Under förra året säger sig bolaget ha medverkat till att drygt 30 evenemang landade i Skåne, att 21 utländska bolag investerade här och att tio skånska bolag fått exportaffärer.
Näringsliv har tittat närmare på Business Region Skånes verksamhet och vilka effekter man uppnått.
Turismutvecklaren Monica Frisk står i pälskappa under Kavrö bro vid Helge å och vinkar. Sju kvinnor från Visit Sweden och de lokala turistorganisationerna i Skåne sitter i bruna kamouflagemönstrade värmeställ, militärvantar och mössor med öronlappar utmed sidorna på en gummibåt och vinkar tillbaka när båten gör ett tvärt ryck.
 I think you forgot to cast loose, ropar någon.
Repet lossas från pålen och båten med Tourism in Skånes studiebesöksgrupp puttrar iväg på Helge å. Monica Frisk stannar i land tillsammans med Visit Swedens amerikanska pr-chef, Annika Benjes.
 Monica har varit på turen innan och Annika tyckte att det lät lite äventyrligt, förklarar Sara Brynskog, pr-ansvarig på Tourism in Skåne.
Vi är ute på örnsafarin som markerar slutet på Visit Swedens två dagar långa studiebesök i Skåne. Besöket regisseras av Tourism in Skåne, ett dotterbolag till Business Region Skånes med syfte är att öka turismen i regionen.
Det snöar från sidan och den forne militären och landskapsvetaren Jan "Janne" Olsson styr med en hand och guidar med den andra. Öronlapparna på mössan fladdrar i vinden medan han berättar om allt från Skånes historia och vattennivån i Kristianstad till stormen Sandy och örnar.
Pauline van den Brandhof är Hollands representant på färden. Hon undrar hur många örnar som häckar utmed ån och får veta att det är runt 150 på en vinter, men bara 40 till 50 samtidigt.
En och en halv timme, en örnsiktning och en utomhusfika senare stiger vi iland under bron igen.
 Skåne är den enda regionen i Sverige som organiserar sådana här dagar för Visit Sweden. Det är ett tips för andra regioner, det är mycket bättre än att få en powerpoint skickad till sig, säger Pauline van den Brandhof och fortsätter:
 Det är enklare för mig att prata väl om Skåne efter att ha varit här, känt det och luktat det.
Det är andra året Tourism in Skåne ordnar studiebesök för Visit Sweden. Bolaget lade cirka 14 miljoner kronor på marknadsföring och pr förra året vilket inkluderar den här sortens besök. Näringsliv har granskat bolagets fakturor från 2011. I högen hittar vi exempelvis en kampanj för att marknadsföra Skåne i Storbritannien för drygt två miljoner, en shoppingkampanj i Helsingborg för 220 000 kronor, en dagsutställning på Svenska Mässan för 191 000 och en slottsmiddag med övernattning för sju personer för 23 500 kronor.
Totalt hade Tourism en budget motsvarande 26,6 miljoner skattekronor förra året. Pia Jönsson Rajgård har varit chef för bolaget sedan starten 2008. Bland det hon är mest nöjd med under förra året är den framtidsstrategi som tagits fram.
Målet är att turismomsättningen, det vill sägs hur mycket pengar som läggs på hotellnätter, restaurangbesök och shopping, ska öka från 19,3 miljarder kronor 2011 till 30 miljarder kronor 2020. De senaste fyra åren har omsättningen ökat med knappt två miljarder.
Det är dock svårt att visa hur mycket av ökningen som är Tourism in Skånes förtjänst. På frågan vad turismomsättningen skulle ligga på om bolaget inte fanns svarar Pia Jönsson Rajgård per mejl:
"Omöjligt att svara på men exempelvis ökade den danska marknaden med cirka 50 procent efter det att vi sjösatte stora riktade marknadsinsatser 2009 och 2010 och har nu placerat sig på en väsentligt högre nivå."
På frågan om vad hon är mindre nöjd med förra året svarar hon "att vi inte lyckades dra hem något riktigt stort evenemang".
Det är så avgörande för besöksnäringen i Skåne och för att vi ska kunna skapa tillväxt i Skåne, säger Pia Jönsson Rajgård.
Att värva evenemang till Skåne är dock systerbolaget Event in Skånes uppgift. Dotterbolagen i Business Region Skåne är ömsesidigt beroende av varandra. Tanken är att de gemensamt ska jobba mot samma mål: att marknadsföra Skåne som besöks- och etableringsregion.
Business Region Skåne bildades när föregångaren, Position Skåne, förlorat förtroende till följd av interna stridigheter och lades ner. Med Business Region Skåne skapades också dotterbolagen Event in Skåne, Invest in Skåne och Tourism in Skåne. Film i Skåne inkluderades i verksamheten ett år senare.
Varje år bidrar skåningarna med minst ett öre per skattekrona till verksamheterna enligt aktieägaravtalet, men oftast kostar det mer än så.
Förra året var Business Region Skånes budget 74,3 miljoner. Till det tillkommer en "kapitaltäckningsbudget" som omfattar tio miljoner kronor mellan 2011 och 2014. Där kan bolagen be om extra pengar.
Film i Skåne får dessutom nästan sex extra miljoner av Kultur Skåne, Invest in Skåne får drygt 16 miljoner av EU och Eurovision Song Contest får ett direktstöd ur Regionstyrelsens kassa motsvarande cirka 7,5 miljoner. Tillsammans kostar regionens marknadsföring skattebetalarna en bra bit över 100 miljoner årligen.
Hans Henecke ledde Business Region Skåne från starten 2008 till december. Efter sina fyra år på posten tycker han att bolagens arbete har professionaliserats. Beslut om vilka evenemang, filmer och investeringar man ska satsa i fattas på ekonomiskt mätbara grunder.
Han tycker däremot inte att bolagen lockar hit så många turister och evenemang som de borde kunna.
 Jag tycker fortfarande inte att vi i Skåne presterar efter förmåga. Om man tittar på besöksnäringen till exempel så tycker jag att vi borde vara ännu starkare. Vi har så mycket kvaliteter i Skåne och har fortfarande en resa att göra, säger Hans Henecke.
Däremot är han nöjd med att de anställda blivit bättre på att kommunicera med varandra över bolagsgränserna.
Kommunikationen inom Business Region Skåne är en av de hetaste frågorna när vi pratar med nuvarande och tidigare vd:ar, politiker och samarbetsorganisationer. Samtliga säger att kommunikationen fungerar "bättre och bättre", men ingen säger att den fungerar bra.
Det finns dessutom ytterligare samverkan att brottas med i form av den mellan bolagen och ägarna.
Ett led i Invest in Skånes arbete har varit att kartlägga utländska företag och utländska medborgare som jobbar i företag i Skåne. För någon vecka sedan kom 160 av dem till en kväll med föreläsningar och mingel på Malmömässan.
Invest in Skånes vd Stefan Johansson berättade om framsynta skånska projekt, bland annat Västra hamnen, Citytunneln, Hyllie, Emporia, H+, ESS, Max IV och Science Village. Han avslutade med att prata om god livskvalitet i kombination med bra tillgång till högkvalificerade arbeten.
 We say the best of both worlds, welcome to Skåne, avrundade Stefan Johansson till publikens applåder.
En halvtimme senare vid buffébordet berättar han om tanken med kvällen.
 Det är bra att komma i kontakt med folk som har stora internationella nätverk. Tanken är att de som deltar ska prata gott om Skåne i sina nätverk.
Föreläsningen speglar dock ganska väl ett problem som diskuteras kring kaffebord utanför sydvästra Skåne: merparten av genomgången kretsar kring Malmö och Lund, en minut läggs på Helsingborg och Nordöstra Skåne nämns i stort sett inte alls trots att bolagets uppgift är att marknadsföra hela Skåne.
Vid årsskiftet gick elva kommuner i Nordvästra Skåne ihop om varumärket "Familjen Helsingborg". Claes Malmberg, tills nyligen tillförordnad näringslivsdirektör i Helsingborg och numera chef för näringslivsutveckling, menar att namnet inte ska ses som en markering mot Region Skåne utan bara handlar om att de nordvästra kommunerna vill stärka sin marknadsföring.
Familjen Helsingborg samarbetar med både Event in Skåne, Invest in Skåne och Tourism in Skåne och Claes Malmberg tycker att samarbetena fungerar bra överlag.
 Sedan önskar man naturligtvis ibland att man satt i regionhuset i Malmö, det hade varit enklare att snabbt kunna mötas i olika frågor. Med den fysiska närheten finns alltid risken att fokus på Malmös och Lunds agendor prioriteras oavsiktligt. Rätt eller fel kan man ha olika åsikter om. Jag förstår att det lätt blir så när regionhuset ligger där, säger han.
Göran Holm, styrelseordförande i Business Region Skåne, tycker att fördelningen är naturlig om man ser till mängden invånare i regionens olika hörn.
 De i nordost får mer än de övriga i förhållande till hur många som bor där. Vi försöker så mycket vi kan sprida gracerna men det är inte lätt, säger han.
Ytterligare en förskjutning mot sydväst innebär det nya namnet Copenhagen Malmö Region. Det är vad Öresundsregionen kommer att marknadsföras som på fastighetsmässan Mipim i Cannes i mars där representanter från Business Region Skåne deltar. Göran Holm menar att det nya namnet kan bli en nackdel för varumärket Skåne på sikt.
 Historiskt sett så vinner alltid den stora på samarbetet när en liten och en stor slår sig samman. Jag tycker att Skåne skulle hävda sig själv mer.
Pehr Palm leder regionens evenemangsvärvarbolag, Event in Skåne, och han menar att ett nytt namn måste tas fram gemensamt av alla inblandade aktörer i form av regionen och kommunerna.
Det är jätteviktigt vilket varumärke vi jobbar med. Det måste arbetas fram där alla involverade parter är med i processen.
Event in Skåne är dotterbolaget som får minst pengar, förra året fick de 6,2 miljoner kronor från regionens kassa, det vill säga en dryg femtedel av vad Tourism fick. Å andra sidan får Event in Skåne oftare än de övriga bolagen pengar ur kapitaltäckningsbudgeten som främst är till för att täcka kostnader i samband med större evenemang.
Bland Event in Skånes fakturor från 2011 finns "stöd för genomförande av EM i fälttävlan 2013" för 900 000 kronor och "medverkan i värvningskampanj VM i dragkamp 2016" för 250 000 kronor.
Bland de evenemang som Event fått pengar till via kapitaltäckningsbudgeten finns handbolls-VM 2011. Regionen pytsade in omkring fem miljoner kronor i evenemanget. I slutänden fick de dock tillbaka sex miljoner eftersom handbolls-VM blev något så ovanligt som ett evenemang som gick plus. Pehr Palm räknar även med att handbolls-VM ökade turismomsättningen i Skåne med nästan 200 miljoner kronor.
Ett evenemang som gav sämre utdelning var kongressen Socap som arrangerades i samarbete med Malmö stad och Malmö Högskola förra året. Business Region Skåne betalade cirka 100 000 dollar, drygt 600 000 kronor, till kongressen ur kapitaltäckningsbudgeten.
Socap gick back på grund av för få besökare och gav mindre än två miljoner kronor till Skåne i ökad turismomsättning, enligt Pehr Palm som var med och tog fram avtalet.
Det fanns andra värden i kongressen som bland annat handlade om att bidra till ett hållbart entreprenörskap i Skåne och att locka till sig internationella investerare, säger han.
Enligt Pehr Palm bör ett evenemang ge minst tio gånger pengarna i form av ökad turismomsättning i regionen för att Event in Skåne ska satsa i det. Han följer upp sin verksamhet genom att räkna hur många evenemang de varit med och värvat. Förra året anser Event in Skåne att de medverkade till drygt trettio evenemang.
Var går gränsen för att ni ska säga att ni värvade eventet?
 Det är inte så viktigt för oss om vi bidrar med kompetens eller med pengar. Ibland är vi mer aktiverade och ibland mindre. Men vi måste ju visa upp för skattebetalarna och styrelsen vad vi gör och då är det att vi medverkar till trettio värvningar, säger Pehr Palm.
Regionen använder olika nyckeltal för att visa vilken utväxling skattepengarna ger. Men det riskerar även att leda till en snedfördelning av resurserna då det är lättare att satsa pengar i en verksamhet som ger snabba, mätbara resultat som syns i uppföljningen. Kritik har exempelvis framkommit gällande hur regionen tar vara på marknadsföringstillfällen som uppkommer i samband med konferenser och evenemang.
Yasemin Arhan Modéer leder sedan flera år tillbaka arbetet inför Media Evolutions årligen återkommande kongress "The Conference". Den senaste konferensen hade 900 deltagare från hela världen, bland annat Kina, Indonesien, Egypten och Australien. I samband med konferensen har Yasemin Arhan Modéer fått synpunkter på marknadsföringen av Malmö.
 En feedback från deltagare på The Conference är att det som turist är svårt att hitta något positiv om Malmö på nätet. En talare sa: herregud är ni de enda som skriver positivt om Malmö? I det sammanhanget kan man ju fundera lite kring hur man skulle kunna nyttja sådana här event och ambassadörer till att marknadsföra Malmö och Skåne.
Pia Kinhult (M), regionens högst ansvariga, är inne på samma spår. Hon menar att regionen behöver bli bättre på att ta tillfället i akt att marknadsföra Skåne i samband med stora evenemang.
 Jag tycker att det har varit rätt bra, men jag tror att vi har en resa kvar. Där behöver Region Skåne bli bättre på att tänka in ett stort event i allt annat vi gör. Vi har försökt skicka ut den signalen när det gäller Eurovision Song Contest. Vilka människor kommer hit, kan vi träffa dem i andra frågor när de nu ändå är här, hur ska pressen få med sig mer än bara att de har lyssnat på musik. Här gäller det att tänka brett och se det som ett verktyg. Där har vi en del kvar att göra.
Ett annat problem med nyckeltal - och att mäta saker som är svårmätta - är att de har visat sig uppmuntra till fusk.
För två år sedan avslöjade Svenska Dagbladet ett långtgående bedrägeri inom den statliga myndigheten Invest Sweden.
Invest Sweden redovisade antal utländska investeringar de medverkat till och antal arbetstillfällen det gett. Uppgifterna användes för att motivera de 60 miljoner regeringen årligen lade på verksamheten.
Problemet var att siffran över hur många jobb kinesiska bolag skapat i Sverige var uppblåsta med en faktor tio. Dessutom ansågs Invest Sweden ha tagit äran för investeringar de inte varit inblandade i.
Stefan Johansson, vd på Invest in Skåne, säger att Invest Swedens redovisningsfiffel inte har påverkat hans verksamhet negativt. Tvärtom.
 Jag upplever att kvalitetssäkringen har varit noggrannare hos Invest Sweden de sista åren och det har stärkt vår ställning också.
Han syftar på en jämförelse av antalet utländska investeringar som Invest in Skåne och dess systerorganisationer runtom i landet har medverkat till. 2009 låg Skåne på femte plats på Invest Swedens investeringslista, i år ligger de på andraplats – enbart bräckta av Stockholm.
En av investeringarna på listan över affärer Invest in Skåne menar att de har medverkat till är kanadensiska mobiljätten RIM:s köp av TAT.
 RIM är en av världens största tillverkare av mobiltelefoner, med huvudkontor i Kanada, som vi har besökt och haft kontakter med under flera års tid. I samband med detta har vi bland annat presenterat TAT som ett av Skånes intressanta bolag för utveckling av mobiltelefoner, förklarar vd Stefan Johansson.
Men när vi ringer upp en av TAT:s grundare, Hampus Jakobsson, och frågar honom om Invest in Skåne medverkat till att bolaget köptes av RIM avfärdar han påståendet.
 Invest in Skåne påverkade inte att RIM köpte oss vad jag vet, det var knappt att TAT gjorde det. RIM ringde oss och ville köpa oss out of nowhere.
Han tillägger dock att han gillar Invest in Skåne som koncept.
 Mycket av det de gör är ganska osynligt, därför tror jag att de ibland tar åt sig äran för sådant här. Det kan nog vara ett ganska otacksamt jobb ibland. De gjorde andra bra grejer på TAT-tiden. De skickade en möjlig affärspartner till oss några år innan uppköpet, ett kinesiskt företag som var riktigt bra.
Nästa vecka har Business Region Skånes fyra dotterbolag styrelsemöte och efter mötena ska Business Region Skånes styrelse underteckna årsredovisningen. Bolagen satte sprätt på drygt 100 miljoner skattekronor förra året. Exakt vad skattebetalarna fick tillbaka är svårt att visa eftersom det är oklart vad som hänt om de inte funnits.
Får ni tillräckligt bra utväxling?
 Vi tycker ju det, men här är kanske ett område där vi ska bli bättre och det handlar också om att föra fram i siffror och nyckeltal att det är så, säger Pia Kinhult.
Gå till toppen