Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Folket vill ha Sovjet tillbaka

Stödet för sovjetsystemet är åter på väg upp. Västlig demokrati kan vara bättre än det nuvarande systemet i Ryssland, men allra populärast skulle det vara att återinföra enpartistaten.

Bild: Foto: AP
Över hälften av ryssarna tycker att planekonomi är det bästa ekonomiska systemet, enligt den senaste opinionsundersökningen från det välrenommerade, oberoende institutet Levada.
När det gäller det politiska systemet vill 36 procent av de tillfrågade helst återinföra det sovjetiska enpartisystemet. 17 procent tycker att det nuvarande systemet är bra som det är, medan 22 procent helst skulle införa "demokrati efter västerländsk modell".
Ända sedan mätningarna började 1996 har stödet för sovjetsystemet varit starkare än stödet för västerländsk demokrati – med ett enda undantag. I januari 2012, under den gigantiska protestvågen mot det manipulerade parlamentsvalet, sjönk stödet för sovjetsystemet till 29 procent. Stödet för västerländsk demokrati gick upp till exakt samma siffra.
Nöjdast med det rådande politiska systemet var ryssarna i februari 2008, när det var klart att Vladimir Putin skulle avgå som president och Dmitrij Medvedev skulle ta hans plats. Men Medvedev infriade inte förväntningarna, och stödet för återgång till sovjetsystemet ökade igen.
Ryska sociologer anser att det starka stödet för sovjetsystemet till stor del beror på statlig propaganda, nostalgi, brist på kunskap och missnöje. De fattiga åren på 1990-talet ses av många inte i första hand som resultatet av den sovjetiska modellens totalhaveri, utan som en påföljd av demokrati och marknadsekonomi.
Gå till toppen