Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rosengård har blivit fantasyfilm

Filmen "Deminas hämnd" är ett resultat av projektet Mitt område där Rosengårds unga ger sin bild av området. Med undertexter på engelska ska filmen erövra världen.

På Drämmarnas hus får Imad Mahmoud, Maram Altamimi, Manal Abdo och Leonardo Sesic ägna sig åt ett gemensamt intresse - den rörliga bilden.Bild: Foto: Fredrik Jalhed
MALMÖ. Snö, slask och motvindsdag i februari inverkar inte på den uppsluppna stämningen i samlingsrummet på Drömmarnas Hus i Malmöstadsdelen Rosengård. Nedräkningen har börjat. Alldeles strax kan fantasy-äventyret "Deminas hämnd" ses i hela världen eller i ett vardagsrum nära dig.
Filmen är ett resultat av arbetet i Mitt område Rosengård, ett treårigt projekt finansierat av Allmänna arvsfonden och Malmö stad.
– Många säger att det är dåligt i Rosengård, men de har aldrig varit här, säger en av filmens tre huvudrollsinnehavare, Leonardo Secic som också spelar mycket teater i Drömmarnas hus.
"Deminas hämnd" utspelar sig kring Herrgårdsskolan som hotas av nedläggning efter att oförklarligt ha drabbats av skenande mögelangrepp och vittrande väggar. Mörka krafter stänger in tre elever i ett klassrum. De måste kämpa för att rädda skolan och staden.
– Filmens budskap är att om man tror på sin egen kraft och lyssnar till varandra kan man förändra det man vill förändra, säger Maram Altamimi som har jobbat som scripta.
– Jag antecknade regissörens kommentarer om vad som var bra eller dåligt. De användes vid klippningen. Jag skulle också hålla reda på att allt fanns på plats vid tagningarna.
Maram Altamimi tillbringar mycket tid på Drömmarnas hus, på olika kvällskurser och så spelar hon teater.
– Det känns som om det är mitt andra hem, säger hon.
2009 var stämningen i Rosengård turbulent. Ständiga rapporter om stenkastning och bilbränder spreds över landet. Att här skulle finnas något annat var svårt att upptäcka.
– Mitt område föddes ur en slags frustration. Vi ville ge ungdomarna här verktyg att förmedla sin bild av den stadsdel där de lever, säger Sanna Bang Olsson som arbetar som ungdomssamordnare på Drömmarnas hus som är basstation för projektet. I den egna studion föds idéer som förverkligas i samarbetet mellan ungdomar och professionella filmarbetare.
Mitt områdes första större produktion, "Under", blev en webbserie som bygger på berättelser från människor som bor i Rosengård som har vävts samman med både fantasi och fantasy.
– I "Deminas hämnd" är det ännu mer fantasy och action. Några av karaktärerna från "Under" kommer tillbaka, säger Figge Heurlin som tillsammans med ungdomarna står för manus och regi.
Men arbetet har också bjudit på tuffa utmaningar när många viljor ska göra en film där alla som vill har fått vara med.
– Vi jobbar med bilden av ett stigmatiserat område. Vi har velat skapa delaktighet och utrymme så att alla känner sig behövda, säger Figge Heurlin.
Ann-Marie Erixon som är projektledare framhåller att det krävs en del av proffsen som går in i projektet.
– De får ett mentorsuppdrag för en grupp ungdomar och ska jobba tillsammans med dem.
Drömmarnas hus har över tjugo års erfarenhet att stå på.
– Vi har en lång historia av att arbeta med stora och viktiga frågor i fiktionens form, som scenkonst, sida vid sida med proffs. Det är en häftig resa där alla äger den färdiga produkten, säger Ann-Marie Erixon. Hon hoppas på en sak när projektet avslutas i juli.
– Att vi har väckt något och bjudit in till en värld som man kanske har känt att man inte har tillgång till.
Än finns det lite tid och pengar kvar. Nu ska man trycka upp filmen på dvd med engelsk undertext för att göra filmen tillgänglig i hela världen.
– Men drömmen hade varit att kunna göra det på arabiska också, säger Ann–Marie Erixon.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen