Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vilks ska nonchaleras

Konstnären Lars Vilks planerade utställning av rondellhundsmålningar till sommaren ska ignoreras. Det enades företrädare för olika religiösa inriktningar i Malmö i dag, i det så kallade konfliktråd som inrättats.

Lars Vilks.Bild: Arkiv: Hussein El-Alawi
En stort antal företrädare för olika religiösa inriktningar i Malmö enades under måndagen om att inte låta sig provoceras av konstnären Lars Vilks planerade utställning av rondellhundsmålningar till sommaren.
– De kommer att tala med sina medlemmar om att inte nappa på det utslängda betet. Man ska inte ta till sig Vilks provokation. Låt honom vara ensam bland sina teckningar, sade Björn Lagerbäck, ordförande i det så kallade konfliktråd som är en del av Dialogforum i Malmö, till TT.
Flera av de tavlor som ska ställas ut på ett galleri i Malmö är återtryck av en orginalteckning av profeten Muhammed som rondellhund. Enligt Vilks är avsikten att avdramatisera kritik av islam.
Lars Vilks har också tackat ja till en inbjudan om att besöka moskén vid Islamic center i Malmö. Besöksförslaget levererades av vd Bejzat Becirov i TV4 Nyheterna Malmö.
– Då får han förklara sig utan att någon hotar honom. Alla kan göra fel, även jag, även Lars, vem som helst, men det är aldrig för sent att ångra sig, sade Becirov.
Vilks svarade under måndagskvällen i sin blogg att det inte blir aktuellt med någon ursäkt. "Men jag välkomnar ändå Becirovs förslag och kommer tveklöst att tacka ja till detta. Det kan leda till att saken, åtminstone i någon mån, kan börja avdramatiseras." skrev han.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen