Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Osäkerheten försvårar affärerna för ST-Ericsson

Det erkänner bolagets vd Didier Lamouche i en intervju
med Sydsvenskan vid mobilmässan i Barcelona.

Just nu är framtiden osäker för ST-Ericsson. Vd Didier Lamouche hoppas på besked inom några månader om vad som ska hända med det förlustdrabbade bolaget.
– Självklart påverkas vi av den situation som råder. Vi får många frågor från både nuvarande och tänkbara nya kunder om vad som kommer att hända med vårt bolag och hur mycket man kan lita på oss, säger Didier Lamouche, vd för ST-Ericsson med över tusen anställda i Lund.
Sydsvenskan träffar Lamouche vid ST-Ericssons monter på mobilmässan. Här slår bolaget på trumman för flera nya produkter som ska finnas färdiga till försäljning senare i år eller i början av nästa år.
Det handlar om 4G-anpassade modem och chipset för smarta mobiler och datorplattor som är så kraftfulla, batterisnåla och snabba att ST-Ericsson hamnar i absolut framkant av utvecklingen.
– Men vi är ändå minst ett år för sena. Vi hade tidigare ett försprång kring 4G som vi inte kunde dra nytta av eftersom produkterna inte fanns klara, säger Didier Lamouche.
När Sydsvenskan intervjuade Didier Lamouche vid bolagets anläggning i Lund förra året var han full av entusiasm inför utmaningen att vända den negativa ekonomiska trenden med upprepade miljardförluster för bolaget. I Barcelona är hans framtoning betydligt mer dämpad.
I slutet av förra året förklarade ST Microelectronics, en av bolagets två ägare, att man senast i höst vill avsluta sitt engagemang i företaget. Vad den andra ägaren, Ericsson, tänker göra är fortfarande osäkert. Ericsson har dock förklarat att det inte finns något intresse av att bli ensamägare av bolaget.
Didier Lamouche vill inte kommentera läget närmare och har inför intervjun förklarat att frågor kring det framtida ägandet ska besvaras av Ericsson eller ST Microelectronics.
– Men ju snabbare vi får ett besked om hur detta ska lösas, desto bättre är det för företaget och de anställda. Jag hoppas på ett besked åtminstone inom de närmaste månaderna, säger Didier Lamouche.
Han påpekar samtidigt att han uppfattar stämningen bland företagets anställda som god, trots den osäkra situationen.
– Övertygelsen om att vi kan leverera några av de absolut bästa produkterna på marknaden motiverar fortfarande våra anställda. Vi vet att vi har saker att erbjuda som det finns stort intresse för inom branschen, säger Didier Lamouche.
Han hoppas att Ericssons och ST Microelectronics förtroendekapital ska vara tillräckligt för att kunna hitta kunder även under rådande förhållanden.
Samsung är bolagets största kund i dag.
– Vi är väldigt glada över att ha en så stor aktör hos oss. Men när det gäller nya kunder får vi inte tänka för snävt. Det händer så mycket på det mobila området just nu att det kan dyka upp helt oväntade aktörer på marknaden. Vem hade för några år sedan trott att Google skulle börja tillverka mobiler, säger Didier Lamouche.
Han menar att den teknik som ST-Ericsson tagit fram också öppnar för att smarta mobiler kan användas på helt andra vis än tidigare.
– Vår nya batterisnåla teknik gör att en mobil som går ner i vila ändå kan fortsätta arbeta. Det innebär till exempel att du kan skapa gps-tjänster med mobilen i fickan eller att du kan dra igång den direkt genom ansiktsigenkänning, säger Didier Lamouche.

ST-Ericsson

ST-Ericsson tillverkar plattformar med kompletta tekniska lösningar för mobiltelefoner. Bolaget bildades 2009 genom en sammanslagning av Ericssonbolaget, Ericsson Mobile Platforms, och franskitalienska ST Microelectronics företag ST-NXP Wireless. Under perioden 2009-2012 gjorde bolaget en förlust på långt över 15 miljarder kronor.
Totalt har bolaget runt femtusen anställda, varav drygt tusen i Lund där huvudansvaret för bolagets utvecklingsarbete ligger.
Läs alla artiklar om: ST-Ericsson
Gå till toppen