Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kritik mot miljonfallskärmar

Fyra av Business Region Skånes fem vd:ar har miljonfallskärmar. Det senaste avtalet undertecknades i augusti.

– Är det skattefinansierat så tycker jag att det kunde gå till vettigare saker än höga direktörslöner. Närmast tänker jag på hälso- och sjukvård som skriker efter pengar hela tiden, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet Skåne.
Sydsvenskan har granskat vd-avtalen som Region Skåne slutit med de fem direktörer som leder regionens marknadsföringsbolag.
I avtalen framgår att tre av fem vd:ar har en uppsägningstid på sex månader och därefter rätt till en engångsersättning motsvarande arton månadslöner. Det innebär att Stefan Johansson, vd för Invest in Skåne, får totalt 1,44 miljoner kronor om han sägs upp, Pia Jönsson Rajgård, vd för Tourism in Skåne, får 1,32 miljoner och Pehr Palm, vd för Event in Skåne, får 1,2 miljoner kronor vid en uppsägning.
Den senast anställda vd:n i regionens marknadsföringsbolag är Bodil Rosvall Jönsson. Hon är både vd för Business Region Skåne och chef för näringslivsenheten och kan, till skillnad från övriga vd:ar, sägas upp med omedelbar verkan. Vid en uppsägning har hon rätt till arton månadslöner vilket innebär 1,55 miljoner kronor.
– Detta är en ägarfråga som ska besvaras av ägaren genom styrelseordförande i BRS, säger Bodil Rosvall Jönsson.
Pia Jönsson Rajgård säger följande om sitt vd-avtal:
– Det är ett ingånget avtal som löper och som båda parter har kommit överens om. I övrigt har jag inga kommentarer.
Sydsvenskan har även varit i kontakt med Pehr Palm och Stefan Johansson men de har inte gett några kommentarer om sina villkor.
Styrelseordförande för Business Region Skåne är Göran Holm, han är dock på semester när Sydsvenskan söker honom. Vice ordförande i Business Region Skånes styrelse är oppositionsrådet Rikard Larsson (S). Han har inte sett vd-avtalen men har fått besked om att de inte avviker från övriga chefsavtal i Region Skåne.
– Min bild av vd-avtalen är att de inte ligger onormalt högt i lön och vad jag har fått rapporterat till mig ska det inte vara något avvikande i villkoren utan de ska följa övriga chefsavtal i Region Skåne.
Skillnaden på avtalen är dock stor. Business Region Skånes sämst betalda vd, Ralf Ivarsson, har rätt till sin lön i tre månader efter en eventuell uppsägning. Det innebär att han får 147 000 kronor om han blir uppsagd. Han har dessutom betydligt större personalansvar och större budget än eventbolagets vd, Pehr Palm, som får 1,2 miljoner om han blir uppsagd.
Ralf Ivarsson ansvarade förra året för en budget om 27 miljoner kronor och 12 anställda medan Pehr Palm hade fyra anställda och en budget på 6,2 miljoner förra året.
Är det rimligt att få en dryg miljon i avgångsvederlag när man har fyra anställda och en budget på sex miljoner?
– Den typen av nivå på avgångsvederlag känns väldigt mycket, säger Rikard Larsson.
Vd-avtalet med Bodil Rosvall Jönsson skrevs under i augusti 2012. Mats Runsten som representerar sjuksköterskorna, barnmorskorna, de biomedicinska analytikerna och röntgensjuksköterskorna i regionen tycker att avtalet sticker i ögonen.
– Gång på gång ser man den här typen av fallskärmar i offentlig sektor samtidigt som man skär ner i övrig verksamhet. För mig går det inte riktigt ihop, men det är väl politiska beslut.

Regionens vd-avtal

Bodil Rosvall Jönsson, vd för Business Region Skåne och chef för Näringslivsenheten, tjänar 86 000 kronor och får 1,55 miljoner om hon blir uppsagd. Har, som vd i Business Region Skåne, femtio anställda och en budget på 74,3 miljoner (2012 års siffror).
Stefan Johansson, vd för Invest in Skåne, tjänar 60 000 kronor och får 1,44 miljoner om han blir uppsagd. Hade tjugo anställda och en budget på 31 miljoner kronor 2012.
Pia Jönsson Rajgård, vd för Tourism in Skåne, tjänar 55 000 kronor och får 1,32 miljoner om hon blir uppsagd. Hade tretton anställda och en budget på 30,4 miljoner kronor 2012.
Pehr Palm, vd för Event in Skåne, tjänar 50 000 kronor och får 1,2 miljoner om han blir uppsagd. Hade fyra anställda och en budget på 6,2 miljoner 2012.
Ralf Ivarsson, vd för Film i Skåne, tjänar 49 000 kronor och får 147 000 kronor om han blir uppsagd. Hade tolv anställda och en budget på 27 miljoner kronor 2012.
Gå till toppen