Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Padda hinder för snabbare E22

Region Skåne satsar miljoner för att påskynda en snabb ombyggnad av E22. Men en padda bromsar planerna.

Mellan orterna Linderöd och Vä ska E22 få en ny och rakare sträckning. Därmed slipper trafikanterna en liten omväg genom Tollarp.
Det handlar om ett tiotal kilometer ny väg som ska byggas och i sin iver att få det gjort så snart som möjligt har region Skåne och Kristianstads kommun lånat ut pengar till Trafikverket. Lånet kostar skattebetalarna ett tjugotal miljoner kronor per år.
Tidigare tänkte man sig byggstart 2013, sedan 2014. Nu verkar det bli först 2015. Orsaken är att vägen ska byggas genom områden med skyddsvärda djur och växter, skriver Kristianstadsbladet. 
Strandpadda, vattensalamander, bivråk, utter, månviol och orkidén göknycklar får Trafikverket att skjuta upp byggstarten i väntan på att länsstyrelsen och Miljödomstolen godkänner.
Att kommun och region betalat för att hamna i Trafikverkets snabbare gräddfil och sedan ändå får vänta, kanske retar trafikanterna. Men regionrådet Pontus Lindberg (M) tar beskedet med fattning och tänker inte dra tillbaka några pengar:
– Vi har lovat att vi ska förskottera vägen för att det är en väldigt viktig satsning för nordöstra Skåne och det löftet står vi fast vid. Sedan får vi ha respekt för att det har dykt upp problem och utmaningar som måste lösas, säger Pontus Lindberg till Kristianstadsbladet.
Gå till toppen