Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Tvisten kan inte kopplas till ST-Ericsson

Samsung har, enligt uppgifter till Sydsvenskan, slutat köpa produkter av ST-Ericsson. Detta ska vara ett svar på att Ericsson i november förra året stämde Samsung för patentintrång.
Men Ericssons vd Hans Vestberg för-nekar uppgifterna.

”Vi vill inte ha en situation där det skapas en flaskhals och där någon bestämmer vad som ska hända i industrin”. Ericssons vd Hans Vestberg menar att branschen behöver flera starka spelare.Bild: Jenny Leyman
– Patenttvisten kan inte kopplas till ST-Ericsson. De två sakerna har inte med varandra att göra. De är ingen bricka i detta, säger han i en intervju med Sydsvenskan under mobilmässan i Barcelona.
På den direkta frågan om det stämmer att Samsung slutat köpa produkter från ST-Ericsson, svarar han:
– Nej, det gör det inte, men det är självklart att de har sina strategiska beslut att göra. Alla frågor runt försäljning får gå till Didier Lamouche (vd för ST-Ericsson).
Samsung är den största kunden hos krisdrabbade ST-Ericsson, som har över tusen anställda vid anläggningen i Lund. Enligt vad Sydsvenskan erfar tackar nu Samsung nej till produkter från ST-Ericsson som en markering mot en av bolagets två ägare.
ST:s beslut om att hoppa av ST-Ericsson kom två veckor efter Ericssons stämning av Samsung. Två veckor senare förklarade Ericsson att man saknar intresse av att bli ensamägare av det gemensamt ägda bolaget.
ST-Ericssons vd Didier Lamouche berättade i en intervju med Sydsvenskan i veckan att osäkerheten kring bolagets framtid påverkade möjligheterna att göra affärer. Samtidigt har bolaget lanserat flera nya konkurrenskraftiga produkter.
Didier Lamouche efterlyste i intervjun så snabba beslut som möjligt från ägarna, men Hans Vestberg är i dag inte villig att ge några besked om ST-Ericssons framtid.
– Vi förstår att det finns en osäkerhet runt detta och försöker jobba så fort vi kan. Jag känner ett tryck utifrån eftersom det är många människor involverade. Men vi är två parter som måste vara överens och kommunicera samma sak.
Han säger att han personligen lägger mycket tid på frågan.
– Men jag ger ingen tidsram. Vi har hamnat i den här situationen och ska komma ut med vår strategiska lösning för det här.
Han tycker det är viktigt att ST-Ericsson lyckas leverera nya produkter.
– Det är viktigt med deras modem. Vi behöver alternativ i industrin. Det behövs flera olika spelare och inte bara en leverantör. Vi vill inte ha en situation där det skapas en flaskhals och där någon ensam bestämmer vad som ska hända i industrin.
Enligt Hans Vestberg är huvudförklaringen till ST-Ericssons ekonomiska problem de snabba förändringarna på mobilmarknaden under de senaste fem åren. Det nya bolagets största kunder tillhörde förlorarna. På några få år byttes huvudspelare i branschen ut mot helt andra.
– Som företagsledare måste man alltid rannsaka sig själv. Men i det här fallet är den förändrade marknadsbilden en mycket viktig förklaring, säger Hans Vestberg.
Han jämför med tidigare samägda Sony Ericsson som Ericsson lämnade för ett år sedan i vad han kallar en lycklig skilsmässa. Där handlade det om två bolag som var för sig inte fick någon snurr på mobilförsäljningen, men som under tio år levererade ett nettoresultat på ett antal miljarder dollar.
Hans Vestberg tycker även idag att det var ett riktigt beslut.
– Ett framgångsrikt företag måste bygga på vad du tror att du kan göra bra och mobiltelefoner var inte vad vi skulle göra, säger han.
Men beslutet om att överge telefonitillverkningen berörde honom starkt.
– Emotionellt var det ett stort steg för mig, även om det logiskt var alldeles rätt. Klart det känns när vi slutade göra telefoner efter 137 års tillverkning, säger han.
Vet du mer om denna affären? Kommentera nedan.
Läs alla artiklar om: Mobilmässan i Barcelona 2013
Gå till toppen