Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Har jag 120 000 för en ringvält?”

Billigast: 1 styck potatisharpa som gick för 10 kronor.
Dyrast: 1 styck Valmet-traktor för 352 000 kronor.
Två tusen män och ett dussin kvinnor trängdes i iskylan när det var auktion i Alstad.

Har jag femtitusen? Fyrtio då? Tretti … hade vi där.trettitrettitusetrettitusen tvåhundratrettitrettitreå trettiotretrettifyratrettisextusen kronor trettiåttaåttaåtta … femtiosextusen kronor femtisexåfemtisextusen kronor femtisextusenfemfemtisjufemtisjutusen kronorfemtisju … f e m t i s j u t u s e n k r o n o r ... Såld därborta till köpare nummer 23.
Bengt Fridh står på en släpvagn som sakta rullar runt på Lantmännens område i Alstad. På vagnen sitter tre högtalare. I höger hand håller Bengt Fridh en klubba, i den andra en käpp och en bunt papper. Han har precis slagit klubban mot käppens krycka för 162:a gången denna förmiddag (en reservkäpp hänger på vagnen, den är så uppsliten att kryckan flisat sig). Det har tagit honom 48 sekunder att sälja en boggivagn Richard Western, högtippare, på tolv ton.
Fem timmar senare har Bengt Fridh klubbat lantbruksmaskiner för nära sex miljoner kronor. På släpvagnen hänger namnen på de 71 säljarna. Många av objekten kommer från fyra gårdar som antingen slutat med jordbruk eftersom ägarna blivit för gamla eller slagits ihop med större gårdar som gjort att maskinparken blivit överflödig.
Det är två minusgrader, snöar lätt och blåser isvindar. Nära tvåtusen personer trängs runt lastvagnen eller står i klungor och pratar med varandra eller äter korv eller gräddbullar. De flesta är klädda i bävernylonoveraller eller tjocka jackor med logotyper på ryggen (”Franks Skogshantering”, ”Agroma Syd”, ”Ingvar Lööws Maskintjänst Blentarp”). De kommer från hela Skåne och Mörrum, Henå, Öxnevalla, Älmhult, Svängstad, Glwono i Polen, Ridbau i Norge och en massa andra orter. Alla utom kanske ett tiotal är män. Håkan Ottosson, auktionsförrättaren i tredje generationen, har satt dit en bajamaja ”för fruarnas skull”.
Håkan Ottosson kliver ur och in i bilen som drar släpvagnen. I framsätet sitter två medarbetare med dator och kortterminal och håller reda på köpare och betalningar. En gång hade Ottosson en köpare från Indien som köpte en skördetröska, lastade den i en container och körde hem.
Far och son Nils-Ingvar och Benny Erlandsson från Äsperöd känner på en Ferguson, en gråmålad väldigt begagnad traktor från 40-50-talet som allmänt kallas för Grålle. Erlandsson är samlare och har ett tiotal traktorer som han renoverat från skrot till nyskick. Men Grållen är han inte intresserad av. Den är för vanlig. Hellre en gammal International Harvester. Egentligen har han inte tänkt köpa någonting men innan allt är över har han ändå ropat in ett traktordäck.

Auktionen i siffror

Utrop: 374.
Registrerade spekulanter: 570.
Antal köpare: 214.
Antal besökare: cirka 2 000.
Omsättning: cirka 6 miljoner kr.
Gå till toppen