Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lärare blir sjuka av arbetsbördan

Arbetsmiljöverket hotar Stockholms stad med vite på 2 miljoner kronor om kommunen inte omedelbart minskar lärarnas arbetsbörda. Beslutet ger lärarfacken luft under vingarna i hela landet. Nu kan skyddsombuden i Skåne ställa hårdare krav på skolor och kommun.

Arbetmiljöverket kräver att lärarnas arbetsbörda anpassas till reglerad arbetstid.Bild: ERIK G SVENSSON
Lärare arbetar sig sjuka när arbetstiden under betygsmånaderna ligger långt över fyrtio timmar i veckan. Ständigt nya administrativa arbetsuppgifter lägger sten på börda. En kvart för planering och efterarbete till varje lektion räcker inte till.
Resultaten av Lärarförbundets medlemsundersökning stämmer överens med den beskrivning av lärarnas arbetssituation som Arbetsmiljöverket ger i sitt beslut. Om arbetsgivaren inte omedelbart anpassar lärarnas arbetsbörda till reglerad arbetstid måste Stockholms stad betala vite. Beslutet gäller både grund- och gymnasieskolan. Situationen för lärarna beskrivs som en risk för ohälsa och olycksfall.
Beslutet är inte juridiskt bindande för andra kommuner och huvudmän, men biträdande tillsynsdirektör Fredrika Brickman på Arbetsmiljöverket säger till Lärarnas tidning att hon tror att beslutet kommer att sprida sig.
– Det kan stärka skyddsombuden på andra ställen och få andra kommuner att skärpa sig, säger hon.
Det tror också Helena Linge, distriktsombud för Lärarnas riksförbund i Malmö. Hon berättar att fackklubbarna i Skåne genast påbörjade en livlig diskussion om den paragraf i arbetsmiljölagen som skyddsombudet i Stockholm använt sig av.
– På en del håll kommer skyddsombuden att hantera det genom att titta på vad som hänt i Stockholm och agera likadant direkt.
Hon hoppas att beslutet i Stockholm ska få arbetsgivarna i Skåne att nu ta problemet på allvar, och göra prioriteringar för att minska arbetsbelastningen. För Bengt Wensmark, regionombud för Lärarförbundet i Malmö är beslutet glädjande.
– Det här är något som är viktigt för oss, och det är bra att Arbetsmiljöverket har satt ner foten.
De båda fackombuden hoppas nu att lärarna får en annan väg att gå när de inte får gehör för sina krav hos arbetsgivaren.
– Då vänder vi oss till Arbetsmiljöverket för att få deras stöd när det gäller arbetsmiljön. Den andra sidan av saken är att vi också måste ta fram goda exempel på där man har fått arbetssituationen att fungera, säger Bengt Wensmark.

Detta har hänt i Stockholms stad

Huvudskyddsombudet från Lärarnas riksförbund i Stockholm vände sig till kommunen och begärde åtgärder för att minska lärarnas arbetsbelastning i alla Stockholms 140 grundskolor och 25 gymnasier. Skyddsombudet hänvisade bland annat till fler möten, mer dokumentation och allt längre blanketter att fylla i som orsaker till ökad arbetsbörda.
När Stockholms stads utbildningsförvaltning efter några månader inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder skickade skyddsombudet i oktober 2012 en begäran till Arbetsmiljöverket. Skyddsombudets beskrivning av situationen gjorde att Arbetsmiljöverket bestämde sig för att göra en inspektion. Inspektionen ledde till beslutet med hot om miljonvite om kommunen inte senast 15 augusti angett vilka arbetsuppgifter som kan tas bort eller förenklas för lärarna.
Gå till toppen