Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Polisens metoder ett problem"

Hanna Thomé (V), kommunalråd i Malmö, kritiserar polisens sätt att genomföra identitetskontroller, men framför allt politiken bakom.

Hanna Thomé.Bild: Arkiv: Karl Melander
Thomé har i kommunledningen ansvar för diskrimineringsfrågor och är mycket kritisk till att Malmös kommunalråd inte informerades innan Reva-projektet drogs igång som pilotprojekt i Malmö.
Hon är också emot hur polisen, med stöd i Reva, numera gör identitetskontroller av människor.
– Metoderna man använder är jätteproblematiska för oss i Malmö, säger Hanna Thomé. Jag har fått indikationer från antidiskrimineringsbyrån i Malmö och Afrosvenskarnas riksförbund om att människor blir stoppade på stan enbart på grund av sitt utseende.
Som kommunalråd blir hon också uppringd av människor som, trots att alla deras papper är i ordning, har stoppats och kontrollerats.
– När polisen arbetar på detta viset blir det ganska svårt att jobba mot diskriminering, och för ett offentligt rum där alla kan känna sig hemma.
Hanna Thomé säger också att Krigs- och tortyrskadecentrum i Malmö vittnar om att unga människor inte längre vågar ta sig till sina behandlingar, eftersom de är rädda för att polisen kan stå utanför och göra kontroller.
Ambitionerna är höga i Malmö, konstaterar Hanna Thomé, och nämner överenskommelsen mellan S, V och MP om att papperslösas barn ska ha rätt till skola, förskola och skolbarnomsorg. Kommunen satsar också resurser för att hjälpa papperslösa kvinnor som är utsatta för våld.
– Nu går polisens arbete stick i stäv med allt vi försöker driva kommunalpolitiskt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen