Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Aukland vann Vasaloppet

Efter en spurtuppgörelse vann norrmannen Jörgen Aukland Vasaloppet 2013. Tvåa kom Daniel Tynell och trea blev Anders Aukland.

– Jag satte fart in mot mål, och de kom aldrig ikapp. Väldigt härligt, säger Aukland.
I damklassen blev det dubbelt norskt i topp.
– Jag visade att jag kan slå Brink och Tynell och i en spurt, det är otroligt härligt, sade en "överraskad" Aukland till SVT.
Det var en handfull åkare som till slut gjorde upp om segern i Vasaloppet. Norrmannen Jörgen Aukland var starkast under den sista kilometern, gick ifrån och vann efter en stark spurt. Daniel Tynell blev tvåa, två sekunder efter i mål. Jörgen Auklands bror Anders blev trea. Normalt starke spurtaren och fjolårsvinnaren Jörgen Brink, som jagade sin fjärde raka seger, blev fyra, och var besviken efteråt.
– Man vill ju vinna, så klart man är besviken, sade han till SVT.
Brink hade feberkänningar i går:
– Egentligen var det bra att jag kom till start över huvud taget. Men jag kände mig ganska vek. I dag fanns inte krafterna.
Nöjd Tynell
Tvåan Daniel Tynell var desto nöjdare.
– Jag är sjukt nöjd, jag har prickat in en brutal form, säger han.
– Jörgen (Aukland) är så jäkla värd segern. Grymt starkt av honom.
Jens Eriksson blev femma, Stanislav Rezac gick i mål som sexa.
Dubbelt norskt för damerna
I damklassen blev det dubbelt norskt i topp, då Laila Kveli vann damernas klass på tiden 4.22,22. Norskan åkte i mål i ensamt majestät med ett leende på läpparna efter att ha kört ifrån Seraina Boner, Schweiz, tidigare under loppet.
Sandra Hansson blev trea och bästa svensk i damklassen. Hansson kom i mål nio och en halv minut efter Laila Kveli.
Kveli, som kom tvåa i fjol, var glad efter loppet.
– Äntligen, det är härligt, sade hon till SVT.
Tvåan Boner, som leder den sammanlagda Ski classicsserien, hade ett tag under loppet ett stort försprång gentemot Kveli, men var till slut 1 minut och 29 sekunder efter i mål.
Gå till toppen