Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags att fatta galoppen

Läge att förändra matvanorna? Det räcker att minska köttkonsumtionen med en tredjedel, så frigörs stora ytor där vi kan odla både mat och biobränslen utan att behöva röja skogar, skriver Kenneth Hermele.

Bild: Junge, Heiko
Det är märkligt att jag inte reagerat tidigare och undrat över vad det kan vara som gömmer sig i rätter som bär namn med fina mattraditioner men som kostar nästan ingenting: även idag, när de busbilliga ”köttbullarna” försvunnit, torgför Ikea ”Biff à la Lindström” för 39 kronor och ”Wienerkorv” för 5 kronor. Att det nog är annat än högkvalitativ biff eller prima fläskkött som är huvudingredienser här behöver man inte vara militant vegan för att lista ut.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen