Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Plats för stolthet och fördom

Förra våren bildades Serbiens första stödgrupp för föräldrar till homosexuella. I ett land där de som kommit ut i offentligheten kan räknas på ena handens fingrar, och där homofobin har statligt stöd blir homosexualitet i familjen ofta en ful hemlighet. Men på söndagarna i källarlokalen i Belgrad finns plats för både fördomar och förståelse.

Djordje Mladenovic berättade för sin mamma Borka att han var homosexuell, sedan rymde han hemifrån. Det tog henne tre månader att hitta honom.Bild: Christina Wassholm
Den här söndagen är speciell. En mamma har rest de fyra timmarna från staden Uzice i sydvästra Serbien för att vara med på ett möte för första gången. För hennes skull har psykologen Ivana Cvorovic, som leder gruppen, bett barnen att vara med på dagens möte. Eller barnen, det är unga vuxna män, mellan 19 och 35 år gamla. Det blir trångt när alla sexton sätter sig i ring i rummet en halvtrappa ner. Ivana Cvorovic ber barn och förälder att sitta bredvid varandra och att tillsammans berätta hur det var när sonen kom ut. Den nya mamman gråter.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen