Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Plats för stolthet och fördom

Förra våren bildades Serbiens första stödgrupp för föräldrar till homosexuella. I ett land där de som kommit ut i offentligheten kan räknas på ena handens fingrar, och där homofobin har statligt stöd blir homosexualitet i familjen ofta en ful hemlighet. Men på söndagarna i källarlokalen i Belgrad finns plats för både fördomar och förståelse.

Djordje Mladenovic berättade för sin mamma Borka att han var homosexuell, sedan rymde han hemifrån. Det tog henne tre månader att hitta honom.Bild: Christina Wassholm
Den här söndagen är speciell. En mamma har rest de fyra timmarna från staden Uzice i sydvästra Serbien för att vara med på ett möte för första gången. För hennes skull har psykologen Ivana Cvorovic, som leder gruppen, bett barnen att vara med på dagens möte. Eller barnen, det är unga vuxna män, mellan 19 och 35 år gamla. Det blir trångt när alla sexton sätter sig i ring i rummet en halvtrappa ner. Ivana Cvorovic ber barn och förälder att sitta bredvid varandra och att tillsammans berätta hur det var när sonen kom ut. Den nya mamman gråter.
– Vi har alla varit där du är nu, säger Borka Mladenovic, till henne.
Borka Mladenovics son Djordje Mladenovic tog med sin mamma till gruppen i mars. Han släppte in henne i lokalen, sa ”Det här är min mamma”, stängde dörren och gick.
– Jag kan inte hitta ord för att beskriva vad den här gruppen har betytt för mig, vi har kommit varandra så nära, säger Borka Mladenovic.
När Djordje Mladenovic berättade för henne att han var homosexuell rymde han hemifrån. Han ville att de skulle veta men var rädd för föräldrarnas reaktion. Borka Mladenovic letade i tre månader innan hon hittade honom.
Den nya mammans snyftningar blir starkare och starkare. Turen har kommit till henne och hennes son. Vi kan kalla dem Slavica och Dejan.
– Är du alltså sån där … gay? frågar Slavica som för att försäkra sig om att det här verkligen händer.
När Dejan svarar ja utropar hon:
– Men jag vill ha barnbarn!
– Men vad jag vill i livet har inte ändrats i och med detta, jag vill fortfarande läsa färdigt på universitetet, säger Dejan.
– Allt har du förstört nu! säger Slavica och vänder sig halvt bort från sin son.
Psykologen Ivana Cvorovic tar ordet:
– Det är dina förväntningar som har förstörts, du sörjer dem. Det är okej. Men det är din egen sorg, över dina förväntningar.
Någon räcker Slavica ett nytt paket pappersnäsdukar.
Bredvid Slavica sitter 19-årige Aleksandar. Han vänder sig till henne:
– Det som din son gjort nu är något av det svåraste han någonsin kommer att göra i sitt liv. Du måste förstå det.
Hans pappa Dragan fortsätter:
– Det var först när jag kom hit som jag fattade att vi alla delar samma rädslor och fördomar, att vi alla är lika dåligt förberedda för det här. Vi kommer alla hit som föräldrar till en homosexuell son, och går härifrån som föräldrar till vår son, helt enkelt.
Dragan är en av dem som pratar mest i gruppen. Han och hans son verkar ha en nära relation. Men det var inte lätt för honom när Aleksandar kom ut.
– Jag växte upp i Kosovo och tränade tolerans där, jag ville inte hata albaner. Jag hade höga tankar om mig själv vad gäller tolerans, också när det gällde hbt-personer. Allt ändrades när det var min son det handlade om.
Dragans och Aleksandars historia handlar om husarrest och läkarbesök i jakt på botemedel. Nu säger Dragan att han skäms över den perioden i sitt liv. Han skulle gärna prata om sina erfarenheter i offentligheten, för att stötta andra i samma situation, men hans son vill inte – inte än.
– Nu är jag mest ledsen över att Aleksandar inte har en partner. Jag skulle vilja att han träffade någon, och att jag fick lära känna hans pojkvän.
Slavica, Dejan, Dragan och Aleksandar heter egentligen något annat.

Våld vid Prideparaden

De senaste fyra åren har hbt-aktivister försökt organisera parader i Belgrad. Tre gånger har paraden förbjudits av myndigheterna, med hänvisning till säkerhetsskäl. 2010 genomfördes en parad, med mycket våld mellan motdemonstranter och polis.
Enligt en färsk serbisk undersökning blir två av tio homosexuella barn utsatta för våld i sina familjer, i sex familjer av tio får barnet höra att det är onormalt, en av tio blir utkörd hemifrån och bara en av tio får stöd av sin familj.
Gå till toppen