Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kritik mot Sveaskolans lokaler

Let’s go har lagt ner sin verksamhet. Lokalerna ska i stället tas över av Sveaskolan.
Men Limhamns politiker säger nej tack.
– En skola ska inte ligga i den här miljön, säger Jamal El-Haj (S), ordförande i Limhamns stadsdelsfullmäktige.

"Vi säger inte nej till Sveaskolan, som redan är etablerad. Men vi är tveksamma till att placera en skola i ett bullerutsatt och högtrafikerat läge", säger Jamal El-Haj.Bild: Foto: Lars Brundin
Den växande stadsdelen Limhamn-Bunkeflo behöver allt fler skolor.
Men inte var som helst.
– Vi säger inte nej till Sveaskolan, som redan är etablerad. Men vi är tveksamma till att placera en skola i ett bullerutsatt och högtrafikerat läge, säger Jamal El-Haj.
Tveksamheten delas av Folkpartiet och Moderaterna, som också vill ha en översyn av buller- och trafiknivåer vid kommunens näraliggande Karl Johansskolan.
Sveaskolans planerade nysatsning i Annetorps industriområde kommer att ligga inklämd mellan stora Kalkbrottsgatan och den mindre Krossverksgatan. I närområdet finns industrier, Postens företagscenter, en bensinmack och Lidls mataffär.
Läget kommer knappast att bli bättre, varnar politikerna. Trafiken på Kalkbrottsgatan kommer att öka i takt med att fler bostäder byggs i Elinelunds gård och Limhamns hamnområde.
Sveaskolans rektor Catharina Elgh-Linander suckar när hon hör lokalpolitikernas inställning.
– Jag litar mer på de tjänstemän som utreder det här. De har lång erfarenhet, är tekniskt kunniga och kan reglerna. Deras bedömning är att lokalerna är lämpliga för en skola.
Hur ser du själv på bullret och trafiken?
– I den bästa av världar vill vi alla ha en skola på landet, där det är totalt bullerfritt. Men så ser det inte ut, vi bor i städer och barnen måste ha nånstans där de kan gå i skolan. Helst nära där de bor.
Finns det ingen annan plats?
– Det är svårt att hitta plats för skolor i Limhamn. Det är mycket som ska bli bostäder.
Kan allt försenas nu?
– Saker och ting tar tid. Kan vi starta det här 2014 så är det bra, säger Catharina Elgh-Linander.
Nöjeshuset Let’s go slog igen för gott vid nyår. Planen är nu att göra om de gamla fabrikslokalerna på 3 900 kvadratmeter till en högstadieskola för 270 elever. Den nuvarande Sveaskolan (i korsningen Annetorpsvägen-Ringugnsgatan) kommer då att bli en skola för 80 elever i årskurs 4 och 5.
Lokalerna på fastigheten Spiran 1 byggdes 1987 åt läkemedelföretaget Pfizers ortopediska division, senare Stryker. När Stryker flyttade blev det speditionslager, datorförsäljning, friskvård och nöjespalats i lokalerna.
Gå till toppen