Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ökade krav på flyktingamnesti

Kraven på en flyktingamnesti växer sig starkare. Både V och MP är i grunden för en amnesti som ger papperslösa rätt att stanna i Sverige. 

Katarina Erlingson (C).Bild: Arkivfoto: Lisbeth Westerlund
Kravet vinner också terräng inom Centern och Svenska kyrkan.
– Debatten om Reva har bidragit till att förskjuta debatten, säger regionrådet Katarina Erlingson (C).
Debatten om hur polisen arbetar med asylsökande med avvisningsbeslut har aktualiserat situationen för tiotusentals personer som lever i ett svenskt skuggsamhälle. Sedan de fått nej på sina asylansökningar är de hänvisade till lågavlönade svartjobb. De fruktar ständigt för att polisen ska hitta dem.
De politiker som hårdast kritiserat polisens arbete med att jaga papperslösa är också de som starkast är för en flyktingamnesti.
Av taktiska skäl driver dock vare sig MP eller V ett sådant krav. De söker i stället stöd från andra riksdagspartier för mindre långtgående förslag.
– I dagsläget finns det ingen öppning för en flyktingamnesti. De stora partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, vill att avslagsbeslut också ska leda till att folk lämnar landet, säger Maria Ferm (MP).
Christina Höj Larsen är flyktingpolitisk talesperson för Vänsterpartiet:
– I grund och botten är vi i Vänsterpartiet för en bred flyktingamnesti. Det har vi varit sedan 2005. Men till följd av Reva söker vi en mer framkomlig väg. Vi föreslår en amnesti för barn som vistats fyra i år i landet efter asylansökan och för vuxna som vistats i Sverige fyra år efter utvisningsbeslut.
MP hoppas att M ansluter sig till den ändring av utlänningslagen som KD, C och FP redan står bakom så att fler barnfamiljer och sjuka får stanna i Sverige. Det ska ske genom att formuleringen "synnerligen ömmande omständigheter" ändras till "särskilt ömmande omständigheter". På liknande sätt vill Socialdemokraterna ändra asylreglerna.
V hoppas att "en bred koalition" av föreningar ansluter sig till partiets amnestiförslag och gläds åt snarlika tankar från Rädda barnen och Svenska kyrkan.
Inom Centerpartiet finns ett uttalat stöd för en flyktingamnesti. Det stödet kommer främst från liberala C-politiker som tror på fri invandring. Dit hör regionrådet Katarina Erlingson i Skåne:
– En flyktingamnesti är ett sympatiskt förslag. Enbart i Malmö finns 12 000 papperslösa som inte finns fastän de finns. Efter en amnesti kan de leva ett öppet liv, säger hon.
Migrationsminister Tobias Billström (M) avvisar för sin del alla tankar på en flyktingamnesti, bland annat därför att den skulle strida mot EU:s grundregler.
– Jag tror på ett ordnat och rättssäkert system för migration. Så värnar vi asylrätten och arbetskraftsinvandringen. Det är vad den här regeringen skapat, men också vad vi vill värna och ta ansvar för långsiktigt.
Enligt Billström är det "historielöst" att kräva amnestier med tanke på erfarenheterna av 2005 års flyktingamnesti:
– När den väl hastats igenom kom snabbt nya krav på ytterligare amnestier. Det fanns ju fortfarande dem som inte beviljats uppehållstillstånd. En annan viktig aspekt är om det är humant att gå från amnesti till amnesti, att väcka människors hopp och bygga ett skuggsamhälle där det efter en tid premieras att inte följa myndigheternas beslut. Jag tycker inte det.
Kontroll kräver "grundad anledning"
Det är egentligen ett projekt för att vässa byråkratin, men de argaste kritikerna ser det som synonymt med en framväxande polisstat. Här ger vi svar på sex vanliga frågor om Reva.
Reva är en förkortning av "rättssäkert och effektivt verkställningsarbete" och är i grunden ett projekt för att effektivisera byråkratiska rutiner. Det drivs av gränspolisen, Migrationsverket och Kriminalvården med stöd från EU. Sedan ett drygt år har Reva pågått som pilotprojekt i Skåne.
1. Är det bara Skånepolisen som gjort id-kontroller på utlänningar?
Nej, "inre utlänningskontroller" ingår i polisens rutiner. De har gjorts sedan 2001 när gränskontrollerna slopades och Sverige blev en del av Schengenområdet. I Kronoberg gjorde polisen exempelvis drygt 600 sådana id-kontroller i fjol. I Skåne kontrollerades 1 436 personer.
2. Innebär Reva att fler kontrolleras eller avvisas?
Ja, i Skåne utvisades gränspolisen i fjol 673 personer, 25 procent fler än 2011. Januari-februari 2013 verkställdes 167 ärenden.
3. När får polisen göra en id-kontroll?
Det förutsätter "grundad anledning och objektiva omständigheter". Det kan röra sig om spaningsuppgifter, tips eller specifika iakttagelser. Polisen får också göra inre utlänningskontroller i samband med frihetsberövanden, brottsutredningar eller trafikkontroller.
4. Varför ska asylsökande avvisas?
Åtta riksdagspartier är överens om att Sverige ska ha en reglerad invandring. Därför måste personer utan svenskt medborgarskap ansöka om uppehållstillstånd. Migrationsverket fattar beslut, som kan överklagas till fyra migrationsdomstolar. Den som får slutligt nej ska lämna landet frivilligt. Annars avvisas man med tvång. Det är polisens sak att verkställa sådana beslut.
5. Är Reva rättssäkert?
Reva är i sig inget hot mot rättssäkerheten. Det som mött kritik från asylgrupper är hur polisen påstås ha blivit effektivare. Det är inte lagligt att id-kontrollera någon enbart därför att han/hon ser utländsk ut, pratar ett främmande språk eller har ett utländskt klingande namn. Sådan "etnisk profiliering" påstås polisen ha gjort i Stockholms tunnelbana och vid cykelkontroller i Malmö. Anklagelserna har ännu inte utretts.
6. Kan polisen även ha begått andra lagbrott?
Enligt andrahandskällor har Skånepolisen letat upp papperslösa vid borgerliga vigslar, i skolor och vid ungdomspsykiatrin. Polisen är förtegen om huruvida sådana arbetsmetoder varit satta i system. Enligt polisens talesmän görs det normalt inga utlänningskontroller i kyrkor, härbärgen, sjukhus eller skolor. De är inte olagliga, men rimmar illa med den rätt till vård och skolgång som papperslösa har.

Flyktingamnesti

Riksdagen sade 2005 nej till ett förslag om en flyktingamnesti sedan M och S röstat emot. En modifierad flyktingamnesti kom dock till stånd efter en budgetkompromiss mellan S och MP.
Idag stöds tanken på en flyktingamnesti av ungdomsförbunden Grön ungdom och Ung Vänster. Det stöds principiellt också av MP och V. Dessutom är en rad frivilligorganisationer för en flyktingamnesti.
Gå till toppen