Annons

Annons

Annons

Malmö

Värdeord blir godis för 300 000

Malmö stad har köpt orange, gröna och lila karameller för 300 000 kronor.Karamellerna är märkta med stadens värdeord: Kreativitet, respekt och engagemang.

Text: 

Malmö stads anställda har inte fått smaka värdeordskaramellerna ännu. Men godiskampanjen lanseras i följebrevet till februari månads löneavi. ”Jag är inte rädd för diskussionen och jag tar den gärna,” säger kommunikationsdirektör Anders Mellberg om värdegrunden omsatt i tre sorters godis.

Bild: Foto: Hussein El-Alawi

Annons

"Kreativitet" smakar hallon och lakrits. "Respekt" smakar päron. "Engagemang" smakar choklad och mint.Malmö stad har i flera år arbetat med ett omfattande värdegrundsarbete.Målet är att skapa en grund för mötet mellan Malmö stads 20 000 anställda och deras drygt 300 000 uppdragsgivare – Malmöborna.Nu lanseras den nya värdegrunden till personalen.Tillsammans med februari månads löneavi fick Malmö stads anställda veta att arbetsgivaren tänker arbeta med smaksinnet när värdeorden ska spridas i organisationen."Det kommer en godisskål som ska vikas och laddas med karameller där värdeorden i värdegrunden har fått var sin smak och där även värdemeningarna finns med. Hur tycker du att exempelvis respekt smakar? Snart får du svaret. Skålarna och godiset är på väg ut till alla chefer och kommer att användas i olika sammanhang på alla arbetsplatser i Malmö stad efter chefens tycke och smak," står det i avin som följer med februarilönen.Kreativitetskaramellen har lila papper.Respektkaramellen är grön.Engagemangskaramellen är inslagen i orange papper.60 000 karameller är beställda. Meningen är att Malmö stads 20 000 anställda ska få smaka tre karameller var: kreativitet, respekt och engagemang.Malmö stad betalar 300 000 kronor för karamellerna och för korgar i papp som godiset ska ligga i.– De håller på att paketeras och skickas ut nu. Det här ska vara ett stöd för chefer, säger Malmö stads kommunikationsdirektör Anders Mellberg.– Det är meningen att de ska ställas fram på avdelningsmöten och så. Så ska man ha något att samtal om. En värdegrund är inte bara en affisch eller en karamell. Värdegrunden bor i organisationen och måste hela tiden revideras. Respekt betyder en sak för dig och en sak för mig.Men är det inte svårt att ge respekt en smak?– Det är klart. Det är helt omöjligt. Men det är inte poängen heller. Poängen är att du och jag får ett sätt att samtala. Titta här, respekt. Vad menar vi med det egentligen? Menar vi att du ska stå och bocka och buga framför mig? Eller menar vi att vi ska respektera att du ringer och jag svarar? Det är det som ska komma ur det här. Inte: varsågod att skölja – här kommer respekt.– Hittills har vi inte fått så mycket reaktioner. Men jag räknar med reaktioner längs hela skalan.Vad säger du till den som tycker att det här är töntigt eller dyrt?– Vi skulle inte fungera om vi inte lägger pengar på personalen. I sammanhanget är det här lite pengar. Men jag är inte rädd för diskussionen och jag tar den gärna. Jag längtar efter feedback. Det är bara roligt om det blir diskussion. Engagemang är ju det vi söker här. Så det är bra.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan