Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Missbrukare får välja vårdgivare

Opiatmissbrukare står på tur att få välja vårdgivare i Skåne.
– Det är bra eftersom vi är en grupp som brukar klumpas ihop, säger Mikael Johansson, ordförande för Brukarföreningen i Skåne.

Meningen är att beroendevården blir en del av det så kallade vårdvalet från årsskiftet. I vårdvalet ingår sedan tidigare bland annat operation av gråstarr och utprovning av hörselhjälpmedel.
– Vi vill ge brukarna ett eget inflytande och även kapa köerna, säger regionrådet Anders Åkesson (MP) i den styrande borgerliga femklövern.
Omkring tusen patienter går idag i behandling vid någon av de psykiatrimottagningar som finns i sex städer i Skåne. 100 personer uppges köa.
Hur många mottagningar som tillkommer med vårdvalet, vet politikerna inte. Poängen med vårdvalet är att företag är välkomna att öppna mottagningar var de vill, så länge de uppfyller de krav som ställs på vården.
Patienten kan sedan välja den vårdgivare som han eller hon finner bäst.
– Jag hade gärna sett olika sorters mottagningar, säger Mikael Johansson. Det är skillnad mellan den som varit beroende i decennier och den som varit brukare något eller några år. Den som är 35–40 år kanske har som mål att få ett drägligt liv medan 18-åringen har livet framför sig och andra mål.
Socialdemokraterna går däremot starkt emot förslaget. Regionrådet Henrik Fritzon (S) kallar det cyniskt att lägga ut missbruksvården på privata entreprenörer.
– Däremot går det inte att blunda för att köerna är ovärdigt långa idag, säger Henrik Fritzon som uppmanar den borgerliga ledningen av Region Skåne att istället bygga ut den offentliga vården.
Enligt Anders Åkesson (MP) ska den offentliga vården inte byggas ut eftersom det nu handlar om att brukarna ska få fler mottagningar att välja mellan. Vårdvalet kommer dock att ske under en försöksperiod på tre år. Politikerna vill bland annat försäkra sig om att preparaten som används i vården inte hamnar på den svarta marknaden.
Femklövern flaggar också för att psykoterapin kan hamna inom vårdvalet. Ett alternativ uppges vara att besöken hos psykoterapeuten ska kräva remiss från läkare.
– Antalet besök hos psykoterapeuterna har ökat med flera hundra procent, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP).

Även avtal med privata företag

Region Skåne bedriver idag vård för opiatberoende (heroin, opium och morfin) i Malmö, Lund, Trelleborg, Helsingborg och Kristianstad. Regionen har också vårdavtal med privata företag som driver mottagningar i Malmö, Lund, Helsingborg och Ystad.
De tre läkemedel som används vid behandlingen är Metadon, Subutex och Suboxone.
Gå till toppen