Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

OECD: Unga i Sverige mår dåligt

Enligt en OECD-rapport lider var fjärde mellan 16 och 18 år i Sverige av psykisk ohälsa. Värst drabbade är de som varken pluggar eller arbetar. 

Bild: Foto: Scanpix
Det framgår i den rapport om psykisk ohälsa i Sverige och åtta andra länder som presenteras i dag. Psykiska problem anses vara ett stort hinder för många för att få arbete.
Exakt hur psykisk ohälsa definieras i sammanhanget framgår inte av rapporten.
Enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) uppskattar OECD kostnaden för den psykiska ohälsan till över 70 miljarder kronor om året i förlorade arbetsinsatser och utgifter för vård och omsorg. I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag skriver han att det motsvarar nästan tre procent av Sveriges BNP.
"Lägger man till detta de omätbara mänskliga kostnaderna står vi inför en av vår tids stora välfärdsutmaningar", skriver han.
Myndigheterna måste också bli bättre på att stötta dem som lämnar skolan tidigt, unga som varken jobbar eller utbildar sig, och arbetsgivare för att kunna behålla anställda som har problem med psykisk ohälsa. De allra flesta skolor har visserligen den personal som krävs: sköterska, läkare, psykolog, kurator och specialpedagog. Men deras tid räcker inte till, konstaterade Skolinspektionen i en rapport 2011. Framför allt gällde det skolpsykologerna, där mer än var tredje rektor uppgav att resurserna var otillräckliga.
OECD konstaterar att det är de unga som är värst drabbade av psykisk ohälsa. En av fyra 16–18-åringar i Sverige lider av detta, och mest drabbade är de som varken studerar eller arbetar. De ungas ansökningar om aktivitetsersättning på grund av psykisk ohälsa har nästan fyrdubblats sedan början av 2000-talet, vilket är den största ökningen bland de OECD-länder som har dessa uppgifter.
Rapporten föreslår en reform av sjukförsäkringen för dem mellan 19 och 29 år med fokus på åtgärder för att arbetslösa snabbt ska kunna komma tillbaka i arbete.
Gå till toppen