Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Passion viktigare än pengar

Charlotte Althin är egenföretagaren som egentligen trivs bäst i lag. Nu är hon en av 109 ambassadörer för kvinnors företagande i Skåne.

”När jag frågar en grupp på 50–60 personer vad de brinner för och det blir helt tyst, då blir det tydligt att många inte vet”, säger Charlotte Althin som föreläser om motivation.Bild: Foto: Lars Brundin
Igår eftermiddag bjöd Region Skåne på mingel och nätverkande. Skånes nya ambassadörer för kvinnors företagande presenterades och fick samtidigt tillfälle att träffa varandra. Som ett led i regeringens satsning på att främja företagande bland kvinnor har Tillväxtverket varje år sedan 2008 utsett ett antal ambassadörer.
En av de nya ambassadörerna heter Charlotte Althin, bor i Malmö, och arbetar i det egna företaget ”From good to great” med coachning och föreläsningar om motivation och hälsa. Sydsvenskan träffar henne på Lilla Kafferosteriet i centrala Malmö där hon är stammis.
– Som egenföretagare blir det lätt ensamt att sitta hemma och jobba. Så jag brukar gå hit och sätta mig. Då får jag mer gjort, och det är trevligt att hälsa på alla här, de blir som kollegor.
Sedan 2008 har hon inga anställda. Hon drev tidigare ett gym, men blev utbränd och försatt i personlig konkurs i samma veva. Då bestämde hon sig för att starta om från början. Nu är hennes telefon, dator och drivkraft företagets enda inventarier. Och hon har inga problem med att prata öppet om sina tidigare motgångar.
– Ja, jag brukar känna av gruppen jag föreläser för om det är läge. Det väcker alltid väldigt starka reaktioner.
I sin nya roll som ambassadör ska hon vända sig till skolungdomar och berätta om sina erfarenheter som företagare – goda som dåliga. I uppdraget ingår det att ideellt hålla fyra till sex föreläsningar eller möten på ett år. Företag får inte anlita henne som ambassadör, satsningen riktar sig snarare mot skolor och organisationer som vanligtvis inte har råd att anlita föreläsare.
Uppdraget går på så vis väldigt sömfritt in i hennes vanliga verksamhet. Hon drivs av att få folk, och särskilt ungdomar, att må bra genom att sluta försöka vara andra till lags och istället fokusera på vad det är de brinner för. Hon tror att eget företagande kan vara ett verktyg för förverkligande, men ser inte företagandet som ett mål i sig. Bäst av allt är friheten.
– Jag var på Malmö Näringslivsgala för ett tag sedan, och där var fyra–fem stycken som föreläste om att ha eget. Men där landade allting i att man skulle tjäna mycket pengar. Jag har aldrig tjänat mycket pengar, jag har så jag klarar mig och gör precis vad jag vill.
Hon tror att en del kan avskräckas från att starta egna företag när det låter som att man måste tjäna väldigt mycket pengar och vara konstant framgångsrik. Men hon tror att många som vantrivs på sina jobb skulle må bättre av att starta eget. För Charlotte Althin är söndagsångest ett synnerligen avlägset begrepp.
Friskvården är hennes bakgrund och fortfarande det hon tycker är allra roligast att jobba med. Det är en stor del av hennes identitet även om det upptar mindre av hennes tid nu. Att vara egenföretagare däremot, känner hon ingen identitet i.
Det var en av anledningarna till att Charlotte Althin sökte uppdraget som ambassadör för kvinnors företagande. Hon kände att hon behövde ett större nätverk av andra företagare, eftersom jobbet per definition är ensamt.
– Jag har insett att jag måste bli bättre på att bygga mitt varumärke. Jag är ju faktiskt företagsledare också.

Charlotte Althins tips till den som funderar på att starta företag

1. Om man har en idé ska man våga. ”Det största problemet är att folk inte vet vad de vill.”
2. Sitt inte och jobba både på dagarna och sent på kvällarna. ”Det visar inte att du jobbar mer än andra, det visar att du inte jobbar lika bra.”
3. Sätt upp mål, även om de känns självklara. ”En halvtimme varje dag har jag som mål att nå ut till fler.”
Gå till toppen