Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Investor satsar i Lund

Wallenbergsfärens maktbolag Investor går in som ny ägare i Active Biotech.
– De har kompetens vi har nytta av, säger Lundaföretagets vd Tomas Leanderson.

Bild: Arkivfoto: Jenny leyman
Active Biotechs styrelse har beslutat om en nyemission på sex miljoner aktier till Investor. Det motsvarar 270 miljoner kronor i nytt kapital för Lundaföretaget och ett ägande på åtta procent för Wallenbergsfären.
Tomas Leanderson, vd för Active Biotech, ser nyemissionen som ett sätt att stärka företagets finansiella ställning och samtidigt dra nytta av den nya ägarens kompetens och erfarenhet inom sektorn.
– Det betyder ju att det blir en kvalitetskontroll på våra projekt och hur vi har skött och utvecklat bolaget.
Active Biotech är specialiserat på immunförsvar och utvecklar läkemedel mot autoimmuna, inflammatoriska sjukdomar och cancer. Nästa steg för dem nu är att hitta partners inom läkemedelsindustrin för de projekt som börjar bli klara.
Företaget har tidigare år gått med en förlust som varit förväntad under utvecklingsfasen, men under sista kvartalet 2012 vände bolaget från förlust till vinst. Enligt Tomas Leanderson är målet nu att gå med vinst även kommande år.
– Nu ska vi istället ha fullt fokus på att hitta partners för de projekt som är mogna att ingå i partnerskap och utveckla våra andra projekt.
Tomas Leanderson menar att kapitaltillskottet innebär att Active Biotech kan ställa högre krav på potentiella samarbetspartners och välja dem som ger bäst villkor.
– Vi behöver inte göra något avtal kortsiktigt för att rädda finanserna, tillägger han.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen